Očima odborníka: Děti by se měly stravovat pravidelně!
Na otázky odpovídá Bc. Blanka Procházková, nutriční odbornice společnosti Racio.
Co by mělo být základem svačiny pro školáka?
„Správná svačina by měla obsahovat velký podíl sacharidů, protože ty jsou hlavním zdrojem energie během dopoledne. Sacharidy jsou obsaženy v klasickém pečivu. Alternativou k běžným rohlíkům a houskám, které obsahují i řadu přidaných látek a tuků, jsou pufované výrobky. Vyrábí se z obilovin a dokážou plnohodnotně nahradit standardní pečivo. Zachovávají si maximální výživové hodnoty. Obsahují vyšší podíl vlákniny, která má příznivé účinky na trávicí soustavu a zároveň neobsahují cholesterol ani konzervační látky.“
Jak moc je pro školáka důležitý pravidelný stravovací režim?
„Velmi. Ve škole jsou na děti kladeny vysoké nároky a udržení koncentrace se, hlavně v druhé polovině vyučování, stává obtížným. Právě proto je třeba, aby děti dodržovaly pravidelný stravovací režim. Důležité je totiž udržení správné hladiny krevního cukru. Dlouhá přestávka mezi jídly způsobuje glykémii, tedy pokles hladiny krevního cukru. To může mít nepříjemné projevy – dítě začne být unavené a podrážděné. Nedokáže udržet pozornost a je roztěkané. Je proto třeba, aby nevynechávalo ani snídani, ani svačinu. Ideální je dodržovat mezi jídly intervaly dvě a půl až tři hodiny.“