Jak na zdravé školní svačinky... Víte, kolik by školák měl denně vypít a co jíst?
Dopolední svačiny jsou pro školáky důležitější, než si myslíte. Podle odborníků by měly tvořit až 15 % jejich celkového denního příjmu, ale nikdy nemají nahrazovat snídani. Je prokázáno, že děti, které jedí kvalitní a zdravé svačiny, jsou ve škole pozornější, učení jim jde lépe a mají lepší studijní výsledky. Řada rodičů však při přípravě svačin dělá chybu – chystá to, co dítěti chutná, anebo to, co je nejrychlejší, místo toho, aby se zajímala o to, jak ji správně sestavit, aby měla správné složení a výživovou hodnotu. O to se podle průzkumů zajímá méně než třetina rodičů!
Jak na školní svačinky?
Pamatujte, že svačinka pro školáka má být i pěkná na pohled. Platí totiž, že jíme také očima! Jídlo pěkně upravte, můžete použít i různá vykrajovátka na ozdobu. Pečivo, sýr, libová šunka či tvarohová pomazánka a k tomu kousek zeleniny či ovoce je snadná a vhodná varianta. Co je naopak nevhodné? Bagety s majonézou, hranolky, polotovary a produkty z rychlých občerstvení.
Pozor na pitný režim!
Pro školáky je neméně důležité, aby dodržovali pitný režim. Vypít by měli dva litry denně, polovina však nevypije ani litr tekutin. Podle průzkumu, který provedl řetězec Albert, je situace alarmující – pětina dětí vypije dokonce jen půl litru tekutin, doporučené množství pro školáky 1. stupně, tedy ony zmíněné dva litry, vypije pouhých deset procent z nich. Přitom i mírná dehydratace může způsobit únavu a snížení pozornosti!
Co ve škole pít?
„Pro zdravý vývoj dítěte se v pitném režimu doporučuje hlavně obyčejná voda, kterou je možné smíchat se stoprocentními džusy, čerstvě vymačkanou ovocnou šťávou či přírodními sirupy. Dětem nepatří přeslazené nápoje, což rodiče často nedodržují. Limonády, které obsahují více než 2,5 % cukru, totiž mohou zatěžovat dětský žaludek,“ doporučuje RNDr. Pavel Suchánek, garant projektu Nadačního fondu Albert Zdravá 5, který učí děti zásadám zdravé výživy.
Tip na skvělý sendvič: Šunka a sýr Čedar
■ Na 4 sendviče potřebujete: 8 plátků tmavého toastového chleba, 150 g šunky od kosti, 150 g sýru Čedar, 4 rajčata, 2 nakládané okurky, rukola, majonéza Hellman's Originál
■ Jak na to: Tmavý toastový chléb opečeme z obou stran nasucho. Pokud ho předtím potřeme troškou olivového oleje, dodá mu to křupavou a chuť. Spodní plátek potřeme majonézou, navrstvíme šunku, na kolečka nakrájenou kyselou okurku, listy rukoly, rajčata, přidáme ještě trošku majonézy, nakonec přijde sýr Čedar a přikryjeme druhým plátkem chleba.
Další tipy, co školákům přibalit na svačinku, najdete v naší fotogalerii!