Nemoci z jídla: Pozor na stafylokoky i úplavici!
Nemocí ze zkažených potravin, v nichž se pomnožily nebezpečné bakterie, v létě přibývá. A jejich víc než dost. Některé možná ani neznáte...
Stafylokoková enterotoxikóza
Typický problém letních měsíců, o kterém se mluví také jako o otravě z potravin. Stojí za ním zlatý stafylokok, který se pomnoží v potravinách a způsobí nákazu.
Příznaky: Nechuť k jídlu, zvýšené slinění, nevolnost, zvracení. Křeče v břiše, vodnatý průjem, který nemá příměs krve.
Jak se jí bránit: Jíst jen dostatečně tepelně upravené jídlo, v horku se vyhýbat majonézovým salátům a dalším produktům z lahůdek, stejně jako cukrářským výrobkům. Zvlášť tam, kde mohly být nevhodně skladovány a osídleny tak bakteriemi.
Co zabírá: Dostatek tekutin, klid na lůžku, žádná fyzická námaha, dieta. Většinou sama odezní do 24 hodin, léky proti průjmům se v tomto případě nedoporučují.
Shigelóza (bacilární úplavice)
Extrémně nakažlivé průjmové onemocnění, za kterým stojí bakterie z rodu Shigella. Přenáší se rychle a projevuje se už do několika hodin od nákazy. Typicky se objevuje v místech se zhoršenou hygienou, jako jsou například dětské tábory. Do těla se dostává ústy, kontaminovanou vodou či potravinou nebo přímo z člověka na člověka. Výjimečně ji mohou přenášet i mouchy.
Příznaky: Křečovité bolesti břicha, objemné vodnaté průjmy, s příměsí hlenu a často i krve.
Jak se jí bránit: Důkladně dodržovat hygienu, často se o ní mluví jako o jedné z „nemocí špinavých rukou“.
Co zabírá: Dostatečný pitný režim, dieta, protiprůjmové léky. V těžších případech mohou lékaři nasadit antibiotika.