PO STOPÁCH TELEVIZNÍCH SERIÁLŮ: Mike s Burákem vaří v Benátkách nad Jizerou!
Začít takříkajíc od píky není snadné. Obzvlášť pokud jste se právě vrátili z vězení, zdědili jste hospodu, ale o podnikání vlastně vůbec nic nevíte... Přesně v takové situaci se nacházejí ústřední postavy seriálu Ohnivý kuře Mike a Burák, kteří se vydávají do městečka Janovy Lázně, aby začali nový život. Palce jim můžete držet každé pondělí a středu ve 20.15 na FTV Prima. Do míst, kde přátelé rozjíždějí svůj byznys (natáčelo se ve středních Čechách) se teď společně vydáme.
Osmdesátidílný seriál z gastronomického prostředí Prima poprvé vyslala na obrazovky 5. března 2016. Za vznikem stojí scenáristická dvojice Lucie a Jonáše Paulových. Ohnivý kuře si už od začátku získalo mnoho diváků. Sledovanost prvního odvysílaného dílu dokonce přesáhla milionovou hranici.
Hlavními hrdiny seriálu jsou kamarádi Michal Beneš alias Mike (hraje ho Jakub Prachař) a Jan Bureš, kterému nikdo neřekne jinak než Burák (toho ztvárnil Jan Dolanský). Mladíci byli právě propuštěni z vězení, a když se rozmýšlejí, kam budou jejich kroky po návratu do běžného života směřovat, rozhodnou se začít společně podnikat. Cílovou destinací se pro ně stane městečko Janovy Lázně (název vznikl pouze pro účely seriálu), kde Burák zdědil po svém strýci starou hospodu. Kamarádi sní o tom, že si zde otevřou steak house. Po příjezdu však zjišťují, že cesta k vytouženému cíli nebude snadná. Mají totiž velmi schopnou konkurenci: třeba Hotel Grand, jejž řídí úspěšný pan Trébl (Petr Štěpánek), hospodu U Slepičků, kterou provozuje pohledná Manka (Lenka Krobotová) nebo cukrárnu, jíž mají na starosti kamarádky Klára (Kristýna Leichtová) a Veruna (Lucie Polišenská). Mikovi s Burákem navíc komplikuje život probační pracovník (Norbert Lichý), který po odpykání trestu dohlíží na jejich životy.
Seriál si publikum získal nejen díky skvělému hereckému obsazení, ale také pro svůj netradiční formát. Diváci mají totiž možnost v průběhu každého dílu zhlédnout přípravu zajímavých pokrmů krok za krokem. Recepty se pak vysílají spolu se závěrečnými titulky.
Co jste možná nevěděli?
■ Původní název seriálu byl Opilý kuře. Poprvé měl být uveden už v lednu 2016.
■ Kreativním producentem seriálu je moderátor a kuchař Ivan Vodochodský.
■ Herci se museli naučit otáčet se v kuchyni jako opravdoví profesionálové. Ústřední dvojice tak prošla „školením“ u Zdeňka Pohlreicha.
■ Pohlreich si kromě toho v jedné z epizod zahrál. Ztvárnil vlastně sám sebe – nekompromisního šéfkuchaře z pořadu Ano, šéfe!, který přijíždí ústřední dvojici poradit, jak zděděný podnik pozvednout z popela.
■ Zatímco exteriérové záběry pocházejí z Benátek nad Jizerou (převážně z Husova náměstí), interiéry se točí v ateliérech v pražských Holešovicích. V těchto prostorách vznikal i seriál Gympl s (r)učením omezeným, některé kulisy jsou dokonce v obou seriálech stejné.
■ Náklady na jeden natáčecí den vycházejí v průměru na půl milionu korun.
■ Jakub Prachař se během natáčení naučil rychle a správně krájet zeleninu, Jan Dolanský se prý zase stal specialistou na odblaňování a vykosťování masa.