V Čejkovicích u Hodonína podporují ekologické zemědělství a pěstují rostliny souladu s přírodou: Jak se rodí bylinkový čaj?
V podmanivé krajině jižní Moravy, až na samém konci obce Čejkovice, z jedné strany obklopena vinicí a z druhé ovocným sadem, se nachází brána do světa bylinek. Ve zrekonstruovaném objektu bývalého mlýna tu sídlí firma, která se specializuje na zpracování bylin, čajů a koření v souladu s přírodou. Ještě nic necítíte? Přijměte tedy naše pozvání do říše plné vůní!
Od procitnutí k prvním krůčkům
Zakladatel čejkovické formy Sonnentor Tomáš Mitáček (49) už od mládí věděl, že chce svůj profesní život zasvětit zemědělství. K bylinkám poprvé přičichl na gymnáziu, když pokaždé cestou ze školy míjel prodejnu léčivých rostlin. „Vždy to tam dokola tak krásně vonělo, že jsem si říkal, že by nemuselo být vůbec špatné dělat něco podobného,“ krčí Tomáš rameny. Po úspěšném dokončení středoškolských studií pokračoval na agronomickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Tehdy se konečně dostal k samotné praxi. První zkušenost s realitou socialistického zemědělství však byla přímo otřesná. „Na vlastní oči jsem viděl, jak se v zemědělských družstvech hospodaří, a jako budoucí agronom jsem si pro sebe říkal: na tomhle se já přece vůbec nemůžu podílet, to po mně nikdo nemůže chtít!“ S otevřením hranic se pak Tomášovi nabízely i nové možnosti. Těsně po revoluci se čerstvý absolvent zúčastnil velké ekologické konference, kde došlo k osudovému setkání. Seznámil se zde s Johannesem Guttmanem, který už od roku 1988 v sousedním Rakousku provozoval firmu, jež se dodnes zabývá zpracováním rostlin a ovoce od biopěstitelů. Tomáš se blíže seznámil s myšlenkou ekologického zemědělství a v roce 1992 založil českou pobočku firmy, pod jejíž hlavičkou nejprve prodával éterické oleje. Pomalými krůčky se však česká firma přibližovala původní myšlence rakouského předchůdce: s odpovědností a láskou přistupovat k darům přírody tak, aby radost z toho, co nám nabízí, mohla i nadále růst.
Když práce těší...
Tomáš si přál vybudovat ve firmě především příjemné prostředí, aby zaměstnanci chodili do práce rádi. Navázal i na myšlenku kolegy Guttmana, jehož prvními zaměstnanci byli vyléčený narkoman a chlapec na vozíku, kterého Guttman po výrobně nosil na zádech. Čejkovická společnost tak dnes čítá 130 zaměstnanců a několik dalších spolupracovníků s handicapem. Pravidelně pro ně pořádá teambuildingy, výlety za českými pěstiteli, pro jejich děti pak letní dětské tábory a příležitostné akce. Firma je díky tomu plná nejen radosti a nadšení z práce, ale i dojemných lidských příběhů. Jitka Martincová (39) tu začínala v roce 2008, v nelehkém období, kdy se vyrovnávala se smrtí manžela. „Muž měl rakovinu, umíral a já jsem se pídila po tom, jak mu konec života co nejvíce zpříjemnit, bylo mi ale pochopitelně smutno,“ vzpomíná Jitka.
„Zkoušela jsem různé experimenty s bylinkami, raw stravou a zjistila jsem, že nejlépe se cítím, když si užívám tu pestrost pokrmů obohacených o dary přírody.“ Práce jí pomohla v nelehké situaci jak finančně, tak psychicky. Od práce ve výrobě se vypracovala až na pozici prodavačky ve firemní prodejně. S bylinkami experimentuje v kuchyni a čas od času ve firmě pořádá i kuchařské workshopy. „Ráda se věnuji zákazníkům, povídám si s nimi a inspiruji je,“ dodává Jitka se skromným úsměvem. „Jsem vděčná za práci, která naplňuje můj život a která mi dává energii starat se o pět dětí, mít dostatek času na své záliby a žít spokojený a radostný život.“
Bylinky z Čech i Afriky
Firma ročně zpracuje více než 240 tun bylin. Snaží se podporovat české zemědělce, v tuzemských podmínkách je ale provozování ekologického zemědělství poměrně obtížné. „V současné době odebíráme od 285 ekologických pěstitelů z různých zemí, 25 z nich je českých,“ vysvětluje vedoucí marketingu Robert Tichý (27). „A protože roste poptávka po exotickém koření, nakupujeme byliny i od zemědělců ze zemí třetího světa.“ Sám Robert se do vzdálených destinací často sám vydává, aby zjistil, jakým způsobem místní pěstitelé pracují. V roce 2013 se tak podíval například do Nikaraguy. „Celá komunita přírodní rezervace ve Wawashangu nás přijala vřele,“ vypráví se zájmem. „Byli jsme přizváni k obědu a poté jsme se vydali nepřístupným terénem za políčky kurkumy. Pochod byl asi desetikilometrový, ale stálo to za to. Dnes zhruba 70 % kurkumy pochází právě z Wawashangu.“ Celá ekologická filozofie firmy je spletitá. Nejenže tu podporují lokální biozemědělce, používá také recyklovatelné obalové materiály, výroba čerpá energii pouze ze slunce (na střeše má instalované fotovoltaické panely), sklady a sušírny vznikají přestavbou starých výrobních areálů a produkty firma dodává pouze do vybraných menších bioprodejen. Vlastní obchod společnost provozuje kromě Čejkovic ještě v Brně a v září by se měla otevřít také prodejna v pražské Jindřišské ulici. Mezi nejoblíbenější produkty patří bylinné čaje, ale také směsi koření a bylinkové sirupy.
Zažít to můžete i vy
Aby přiblížili svou filozofii co nejvíce lidem, pravidelně tu pořádají zážitkové exkurze, které návštěvníkům poodhalují tajemství zrození nálevového sáčku čaje. Prohlídka začíná ve skladu bylin, kde v plátěných pytlích odpočívají okvětní lístků růží, meduňky či levandule. Zaměstnanci během exkurze vyprávějí o místech, kde rostlinky kvetly, a ukazují stroje, které byliny čistí od prachu a dále je třídí. Prohlídka pokračuje úzkou chodbou až k výrobě čajových sáčků. Na konci na návštěvníky čeká vynikající čaj či káva a zdravý zákusek. Samostatně lze pokračovat i dál, na zahrádku svaté Hildegardy plné voňavých bylinek a dále až na střechu, odkud je překrásný výhled na okolní pole a vinice. Kromě toho už se také blíží zdejší akce roku – Čejkovické bylinkové slavnosti. Konají se v neděli 3. září od 10.30. Na programu jsou divadelní představení pro děti, kulinářské workshopy, zajímavé přednášky i bylinkový jarmark. V Čejkovicích se zkrátka stále něco děje. A ptáte-li se i vy, zda to všechno má smysl, když o dvě vesnice dál zemědělci hnojí pole chemickými postřiky, Tomáš Mitáček vám velmi rázně odpoví. „Jistě, že má! Naše krásná země je nám pouze dočasně svěřená, musíme ji opatrovat pro ty, kteří přijdou po nás. A čím dříve to pochopíme, tím lépe se nám bude žít.“
Chcete si připravit zdravý raw štrúdl s bylinkami podle receptu Jitky Martincové? Kupte si nové Aha! pro ženy, kde recept na něj najdete. V prodeji jen za 8,90 Kč.