Britská kuchařka Ella Woodward (25) přivezla své zdravé recepty i do Česka: "Vařit mě naučila až vážná nemoc!"
Do svých dvaceti let žila úplně obyčejně. Měla ráda posezení s přáteli, ráda cestovala a zajímala se o historii. V roce 2011 však Ella Woodward (25) zůstala takřka ze dne na den upoutaná na nemocniční lůžko. Lékaři její nemoc dlouho nedokázali pojmenovat, a když konečně přišli na příčinu Elliných potíží, léčba stejně nezabírala. Ella proto vzala svůj osud do vlastních rukou a rozhodla se se zákeřnou nemocí bojovat trochu jinak – kompletní změnou jídelníčku. Dnes je naprosto zdravá a o své zkušenosti se dělí s milovníky zdravého jídla z celého světa.
Sladké dětství
Ella se narodila v Londýně do poměrně početné rodiny. Vyrůstala s bratrem a dvěma sestrami. „Bylo to absolutně bláznivé dětství. Každý z nás čtyř má úplně jiný charakter, proto doma nikdy nebyla nuda,“ směje se Ella. „Na zdravý životní styl jsme si moc nepotrpěli. Mým oblíbeným jídlem byly vafle posypané cukrářským zdobením a pak skutečná delikatesa, které jsme se sestrami říkaly čokoládový bordel.“ »Tajemství« tohoto receptu spočívalo ve smíchání všech sladkých dobrot včetně gumových medvídků, karamelu či čokolády a jejich následném zahřátí až do fáze rozpuštění. „Byli jsme zkrátka závislí na všech spotřebních potravinách,“ krčí rameny Ella. Po maturitě šla studovat historii umění na skotské univerzitě St. Andrews. Studentský život si naplno užívala. O prázdninách v roce 2011, po dokončení druhého ročníku, odcestovala do Paříže, kde chtěla prorazit jako modelka. Všechny její sny se však rozplynuly jako dým, když ji skolily vážné zdravotní problémy…
Z modelky pacientkou
„Začalo to velmi plíživě. Byla jsem velmi unavená, postupně jsem spala až šestnáct hodin denně,“ vypráví tiše sympatická brunetka. „Brzy se přidaly také nesnesitelné bolesti hlavy a trávicí problémy, výpadky paměti a zrychlený tep.“ Potom už všechno nabralo rychlý spád, a Ella se tak během několika týdnů přesunula z přehlídkového mola na nemocniční lůžko. „Střídala jsem nemocnici za nemocnicí, lékaře za lékařem. Nikdo nic nevěděl,“ říká Ella, která podstoupila stovky mnohdy nepříjemných vyšetření. Odborníkům trvalo čtyři měsíce, než Elle sdělili diagnózu – trpí nebezpečným posturálním tachykardickým syndromem. Tato nemoc soustavně ničí autonomní nervový systém, který řídí všechny důležité tělesné funkce: od trávení, přes krevní oběh až po imunitu. Onemocnění tedy pacienta omezuje ve všech běžných činnostech. Stejně tak tomu bylo i u Elly. „Život, jak jsem ho dříve znala, se zastavil. V první chvíli sice přišla úleva, že už své obtíže konečně dokážu pojmenovat. Tu ale brzy vystřídala beznaděj.“
Protože neměla dostatek energie, omezila styk s přáteli. Stáhla se do ústraní a začala se litovat. Navíc se za svou nemoc styděla. Nestála o všetečné otázky okolí. Na druhou stranu si moc přála všem ukázat, že chorobu překoná. Sváděla vnitřní boj. V lednu 2012 se vydala na dovolenou do Maroka. Stres a nadměrná fyzická zátěž si vybraly svou daň. A Ella se z dobrodružné cesty za hranice vrátila na invalidním vozíku.
Inspiraci našla na internetu
Ellu nepříjemná zkušenost posunula zase o krok dál. „Konečně jsem se vzpamatovala a uvědomila si, co se to se mnou děje. Bylo mi jasné, že spoléhat na doktory už nemá smysl a že jediný, kdo s tím může něco dělat, jsem já sama,“ říká. Začala proto vyhledávat články na internetu a dostala se k blogu Američanky Kris Carrové, která změnou stravovacích návyků porazila rakovinu. Pročítala příběhy ostatních pacientů s podobnými problémy a vytvořila si vlastní stravovací filozofii, kterou založila na čistě rostlinných produktech. Z jídelníčku vyřadila rafinovaný cukr, lepek, mléčné výrobky, maso i chemicky ošetřené a průmyslově vyráběné potraviny. „Do té doby jsem neuměla vařit. Vrchol mého kulinářského umění byla míchaná vajíčka a těstoviny. Moje stravování bylo velmi monotónní. Každý den jsem snídala ovesnou kaši s ovocem, obědvala pohankový toast s avokádovou pomazánkou a večeřela těstoviny z hnědé rýže se zeleninou. Na zkoušku to ale stačilo. Brzy jsem se začala cítit skutečně lépe,“ usmívá se mladá kuchařka.
Ella začala se svým manželem v oboru zdravého stravování také podnikat. Jak to společně zvládají a jak se Elle líbilo v České republice? Dočtete se v tištěném magazínu Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!