Janu (38) a Žanetu (36) spojil zájem o zdravé stravování: Napsaly kuchařku, která léčí!
Ne každému se podaří plnit si sny! Jana Dell Plotnárková (38) a Žaneta Kremsa (36) však dokázaly, že když člověk chce, může žít podle svých představ. Mají milujícího manžela, zdravé děti a procestovaly velkou část světa. Obě se také zbavily nepříjemných zdravotních problémů, a to díky speciálnímu způsobu stravování zvanému GAPS. Své zkušenosti předávají ostatním a přednedávnem vydaly už druhou kuchařku plnou zdravých a chutných receptů s názvem Vaříme trochu jinak. A jak samy říkají, těší se, kam dál je osud zavane...
Co je GAPS dieta?
Jedná se o stravovací režim, který je vhodný při onemocněních zažívací soustavy, alergiích na potraviny i dalších zdravotních problémech. Při dietě se vynechávají suroviny zatěžující trávicí systém (tedy obiloviny, škroby, rafinovaný cukr a laktóza). V jídelníčku naopak nechybí nasycené tuky v podobě másla, sádla, kokosového oleje, ořechů či semínek a kvalitní maso. Autorkou tohoto způsobu stravování je britská lékařka Natasha Campbel-McBride, která pomocí něj na své klinice v Camebridge úspěšně léčí děti s autismem, pacienty s Crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, cukrovkou či epilepsií.
Jana: Stydlivá, ale starostlivá
„Pocházím ze Všetat u Mělníka. Jako dítě jsem byla hrozně stydlivá, pořád jsem se držela mámy,“ vzpomíná Jana. Jejím velkým snem bylo stát se zdravotní sestrou a pomáhat lidem. „Táta se mi to s dobrými úmysly snažil rozmluvit. Nepodařilo se. Vystudovala jsem střední zdravotnickou školu a několik let pracovala na ORL, ARO a na záchrance,“ dodává s úsměvem. V dětství trénovala gymnastiku a bavil ji lecjaký sport. Stravování ale dlouhou dobu příliš neřešila. Snědla všechno, co jí doma naservírovali. Snad jen s výjimkou hub. „Ty jsem ze všeho vybírala,“ směje se. Už v deseti letech dokázala sama upéct bábovku. A milovala máminy masové vývary, které se doma servírovaly každý den. V roce 2002 se se svým přítelem a nynějším manželem Martinem rozhodla odcestovat na studia do australského Sydney. Zůstali tam nakonec šest let. Začátky v cizí zemi ale nebyly jednoduché. „Moje středoškolské vzdělání v Austrálii neuznávali a já se musela rozhodnout, co jiného bych mohla dělat,“ říká Jana. Volba proto padla na oblíbený sport. Vystudovala fitness kurz a začala pracovat jako osobní trenérka. Ve stejné době jí život začaly komplikovat zdravotní problémy. „Byla mi diagnostikována ulcerózní kolitida, a tak jsem se začala víc zajímat o stravování. V roce 2005 jsem absolvovala základní kurz výživy, brzy přibyly další,“ vypracuje Jana, která se začala zabývat i tradiční čínskou medicínou, technikou eliminace alergií NAET a konečně i dietou GAPS. Mezitím s manželem procestovali Hongkong a Jordánsko, až se na nějaký čas usídlili v Kataru. A právě tam Janě osud přivedl do cesty Žanetu...
Žaneta: Zásobník nápadů
Žaneta se narodila v Praze. I ona už odmala chtěla pomáhat lidem. „Vždy jsem byla vnímavá a dokázala se na lidi naladit. Možná také proto jsem po střední pokračovala ve studiích na vyšší odborné škole informačních služeb,“ vypravuje Žaneta, která se měla stát knihovnicí. Nějakou dobu pracovala v oblasti klinických studií a v roce 2005 se seznámila se svým současným manželem Jakubem. Ten jako energetický konzultant cestuje po světě, a Žanetin život tak díky němu nabral docela rychlé obrátky. „Procestovali jsme celkem deset zemí. Nikdy nevíme, kam se budeme stěhovat. Muž se místo vždycky dozví tak měsíc dopředu,“ prozrazuje energická blondýnka. Také ona si musela v zahraničí najít novou práci. Při úvahách o tom, jaké oblasti by se mohla věnovat, si stejně jako Jana vzpomněla na dětství. „Jsem umělecky založená, maluji obrazy, takže jsem nakonec s kamarádkou založila neziskovou organizaci na podporu současného umění a zároveň s tím jsem se na dálku věnovala grafickému designu,“ dodává. I Žanetu už delší dobu trápily zdravotní problémy spojené s potravinovými alergiemi. Když se proto v Kataru seznámila s Janou, která jí přiblížila principy zdravého stravování, zcela tomuto tématu propadla. Ve Velké Británii studovala holistickou (celostní) výživu, absolvovala certifikaci na GAPS terapeutku a loni ve Spojených státech dokončila studium funkčního stravování. A dokonce se díky tomu naučila jíst jídlo, které v dětství tak nesnášela: rajskou polévku.
Jejich cesty se protnuly
Žanetu s Janou v Kataru seznámila společná kamarádka v roce 2010. Žaneta ale ze země brzy odlétala. Proto si ženy pouze vyměnily kontakty a znovu se spojily až o rok později v Singapuru, kde obě zrovna pobývaly. „ Během setkání se Žaneta zmínila, že se její potravinové intolerance zhoršují, a já jsem jí doporučila GAPS. Zkusila dietu a spolu s manželem se o tento druh stravování začala zajímat hlouběji,“ říká Jana. O rok později Žaneta Janě navrhla, aby založily blog, kam by přidávaly své recepty. Vznikla tak internetová a facebooková stránka s názvem Živá kultura, která si okamžitě našla své čtenáře. Oběma dámám se brzy narodily děti. I přes to ale veškerý volný čas věnovaly svému novému koníčku.
V polovině roku 2014 Žanetu napadlo vytvořit GAPS kuchařku. Jana, která tou dobou stále ještě žila v Singapuru, každé ráno vyfotila svou snídani, poslala ji Žanetě do Čech, ta ji upravila, recept sdílela na stránkách Živé kultury a v lednu 2015 vyšla první internetová edice snídaňových receptů pro GAPS a paleo stravování. „Od té doby jsme měly velký sen: vydat kuchařku i v tištěné podobě,“ doplňuje Jana.
Jak práce na knize probíhala? A co chystají dámy do budoucna? Čtěte v nezkráceném příběhu v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!