Diety jsou na nic! Jak tedy zhubnout a proč modré světlo funguje jen na muže?
Dělená strava, tukožroutská dieta, jídelníček podle krevních skupin… Že už jste vyzkoušeli snad vše, ale pracně sundaná kila se vám zase brzy vrátí i s úroky? Není divu! Ať si každý říká co chce, žádná zázračná krátkodobá dieta neexistuje. Správnou cestou ke snížení váhy je individuální změna jídelníčku v kombinaci s dostatečným pohybem.
Nejčastější chyby při hubnutí
* Jednostranné diety, jako je například ananasová, hroznová, mléčná nebo vajíčková, možná fungují, ale mají hned několik závažných nedostatků. Nedodají našemu tělu všechny živiny, které potřebuje k normálnímu fungování, naopak zatíží ho nadměrným příjmem jen určitých látek. A právě kvůli nevyváženému příjmu, což je vlastně vždy příčinou hubnutí, můžete po jejich skončení počítat s jo-jo efektem.
* Cvičíte, ale stále nehubnete? Bez úpravy jídelníčku to zkrátka nepůjde! Podle výzkumu australských vědců se tuk z těla uvolňuje především v podobě vydechovaného oxidu uhličitého, takže by se mohlo zdát, že stačí jen více dýchat, například právě při sportu. Zároveň však zjistili, že aby se tuk v podobě oxidu uhličitého uvolňoval, musíte méně jíst. Zjednodušeně řečeno – nestačí přidat na fyzické aktivitě, byť při ní budete dýchat o sto šest, musíte zároveň zredukovat kalorie. Z toho vyplývá, že lepší dieta, než je »méně jíst, víc se hýbat«, prostě neexistuje!
Jí »ten váš« moc? Pořiďte mu modrou lampu!Mužům, kteří by rádi zkrotili svůj apetit a zhubli tak pár kilo, může pomoci modré světlo u stolu. Při jednom z experimentů to zjistili vědci z americké Arkansaské univerzity. Nechali přes noc hladovět 112 osob, z toho 62 mužů a 50 žen, ráno je rozdělili do tří různě nasvícených místností a naservírovali jim totožné menu.
Modrá barva ovlivňuje množství jídla
Ukázalo se, že ti, kteří snídali v pokoji s modrým světlem, snědli podstatně méně než při bílém nebo žlutém světle, přičemž to platilo jen pro muže, nikoli pro ženy. A k jakému vysvětlení nakonec došli? Namodralá barva, kterou jídlo po nasvícení tímto světlem získává, ovlivňuje množství snědeného pokrmu. V mozku se totiž spouští mechanismus, který má evoluční kořeny – naši předci si modrou barvu spojovali s potravou, která nebyla právě bezpečná.
A proč toto neplatí pro ženy? Je to proto, že něžné pohlaví používá pro rozeznávání potravy především čich, zrak pro něj není tolik důležitý.