Letní ovoce: Borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou
POTŘEBUJETE:
400 g hladké mouky
sůl
4 vejce
150 g cukru
250 g másla
vanilkové aroma
200 g měkkého tvarohu
100 g zakysané smetany
4 lžíce mléka
1 lžičku škrobové moučky
400 g borůvek
máslo na formu
Z 250 g mouky, špetky soli, 1 vejce, 50 g cukru, 100 ml vody a 170 g másla vypracujeme hladké těsto. Uděláme z něj kouli, zabalíme do fólie a dáme na hodinu do lednice. Dvě třetiny těsta vyválíme a dáme do máslem vymazané dortové formy. Vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a pečeme přibližně 15 minut. Ze zbylých vajec oddělíme bílky. Žloutky vmícháme do tvarohu spolu s vanilkovým aroma, zakysanou smetanou, mlékem a škrobem. Z bílků ušleháme sníh. Ten vmícháme do žloutkové směsi spolu s borůvkami. Tuto směs rozetřeme na těsto. Ze zbytku mouky, cukru a másla uděláme drobenku, koláč jí posypeme a pečeme dál ještě 50 minut. Ve formě necháme vychladnout.
Více receptů z letního ovoce najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.