Letní ovoce: Rybízový džem
POTŘEBUJETE: 500 g červeného rybízu, 250 g černého rybízu, 250 g bílého rybízu, želírovací cukr 400 g, cukr krystal 100g
Ovoce dobře umyjeme a zbavíme stonků. Plody pak dáme do velkého hrnce, kde je rukou rozmačkáme, aby pustily šťávu. Dáme vařit na mírný oheň a mícháme. Můžeme přilévat trochu vody, pokud by hrozilo, že se ovoce přichytí ke spodku hrnce. Jakmile se ovoce začne vařit, necháme ho chvíli probublat a přidáme želírovací cukr a cukr krystal. Vaříme dál za stálého míchání, dokud směs nezhoustne. Pak odstavíme a přes gázu nebo sítko směs propasírujeme. Sběračkou ještě vroucí směs plníme do připravených čistých zavařovacích sklenic cca 2 cm pod okraj a ihned důkladně utáhneme. Uzavřené sklenice uložíme dnem vzhůru a necháme je tak do úplného zchladnutí.
Více receptů z letního ovoce najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.