Letní ovoce: Meruňkový koláč s ostružinami
POTŘEBUJETE:
½ hrnku polohrubé mouky
½ hrnku cukru
1 vejce
1 lžíci studené vody
½ lžíce oleje
½ lžíce vanilinového cukru
½ lžičky prášku do pečiva
400 g meruněk (vypeckovaných)
200 ostružin
100 g meruňkové zavařeniny
2 lžíce šťávy z meruňkového kompotu
1 sáček želatiny v prášku
Nejprve utřeme žloutek s vodou a cukrem a přidáme prášek do pečiva. Z bílku ušleháme pevný sníh. Na žloutky naneseme vrstvu sněhu, přimícháme mouku a těsto promícháme. Korpus upečeme a necháme vychladnout. Mezitím necháme nabobtnat želatinu ve studené vodě smíchané se 2 lžícemi šťávy z kompotu (celkové množství tekutiny musí odpovídat údaji na obalu želatiny), pak ji rozpustíme ve vodní lázni a necháme částečně vychladnout. Piškotový korpus potřeme meruňkovou zavařeninou a obložíme vypeckovanými meruňkami a ostružinami. Ovoce zalijeme po malých dávkách želatinou. Hotový koláč uložíme v chladu a podáváme nejdříve za hodinu, aby želatina dostatečně ztuhla.
Více receptů z letního ovoce najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 23.