Dorty: Red Velvet
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
226 g másla
500 g cukru krupice
30 g kakaa
4 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
480 ml podmáslí
1 lžičku červeného gelového potravinářského barviva
3 lžičky vinného octa
2 lžičky jedlé sody
1 lžičku soli
Na krém:
500 g mascarpone
500 g krémového sýra
600 ml 40% smetany ke šlehání
200 g moučkového cukru
2 lžičky vanilkového extraktu
Dna dvou dortových forem o průměru 20 cm vyložíme pečicím papírem, boky vymažeme máslem. Pak smícháme polovinu mouky s polovinou kakaa a soli. V jiné míse vyšleháme do pěny polovinu másla a polovinu cukru krupice. Pak přidáme 2 vejce a lžičku vanilkového extraktu. V polovině podmáslí důkladně rozmícháme půlku barviva, pak ho spolu se směsí mouky pomalu v robotu zašleháme do máslové pěny. Smícháme jeden a půl lžičky octa a lžičkou jedlé sody a pěnu vmícháme do těsta, které rovnoměrně rozdělíme do obou forem. Pečeme v troubě vyhřáté na 175 °C 25 až 30 minut, vyzkoušíme špejlí. Stejným způsobem pak připravíme ze zbylých surovin druhou půlku těsta a upečeme další dva korpusy. Necháme je pomalu vychladnout a pak je zabalené do potravinářské fólie necháme aspoň hodinu odpočívat v lednici. Oba sýry ušleháme, přidáme vanilku, moučkový cukr a postupně zašleháme předem ušlehanou hustou šlehačku. Vychlazené korpusy na horní straně seřízneme, aby vznikla rovná plocha, odříznuté vršky korpusů prsty rozdrobíme a dáme stranou. Na podnos postupně skládáme korpusy, které potíráme vrstvou krému. Na závěr potřeme krémem boky a vršek dortu a uhladíme cukrářskou stěrkou. Vršek a boky dortu ozdobíme připravenými drobečky. Necháme vychladit.
Více receptů na dorty najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 22.