Řecká inspirace: Plněná rajčata
POTŘEBUJETE: 4 velká rajčata, 2 zelené papriky, 1 cuketu, 1 lilek, 1 hrnek olivového oleje, 1 hrnek rýže, 2 cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce nasekaného kopru, 2 lžičky nasekané máty peprné, 1 lžíci mleté sladké papriky, sůl, mletý pepř, citronovou šťávu
U rajčat odřízneme vršky, vyjmeme dužinu a pokrájíme ji. Nadrobno nakrájíme cuketu, oloupaný lilek, který osolíme, pokapeme citronem a necháme vypotit. Do hluboké pánve dáme polovinu oleje, orestujeme na něm nakrájenou cibuli, cuketu, lilek a dužinu z rajčat. Přidáme syrovou rýži, podlijeme trochou vody a dusíme 15 minut. Směs posypeme směsí kopru a máty, důkladně promícháme a sejmeme z plotny. Rajčata naplníme směsí, přiklopíme odkrojenými vršky a dáme do pekáče. Posypeme mletou paprikou, posolíme a podlijeme zbytek oleje a trochou vody. Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi hodinu. Voda by se neměla zcela odpařit. Rajčata podáváme s řeckým jogurtem.
Více Řeckem inspirovaných receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.