Velikonoční pečení: Mandlový cop
POTŘEBUJETE: 350 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 20 g droždí, 1/8 l mléka, 50 g másla, 40 g cukru, 1 vejce, po 50 g marcipánové hmoty, meruňkové marmelády, rozinek a sekaných mandlí, máslo na potření plechu, žloutek na potření těsta, 100 g meruňkové polevy, 100 g cukrové hmoty, 30 g opražených mandlových hoblinek
Z přísad vypracujeme dobře tvárné kynuté těsto, přikryjeme a 20 až 25 minut necháme kynout. Marcipánovou hmotu umícháme s meruňkovou marmeládou, přidáme rozinky a mandle (náplň má být lehce roztíratelná). Pokud je třeba, zředíme ji trochu bílkem. Připravíme si cop: těsto vyválíme na velikost 30 x 40 cm a náplň natřeme od středu plátu na pruh široký 8 cm. Těsto z obou stran šikmo nařízneme nožem. Mezery mezi řezy mají být asi 2 cm. Pruhy těsta přeložíme. Začneme nahoře a pruhy překládáme křížem přes sebe zleva doprava. Konec pevně přitiskneme, aby náplň nevytekla. Cop položíme na plech, který lehce potřeme máslem, poté jej přikryjme e a necháme ještě kynout. Cop pak potřeme žloutkem a pečeme 30 minut při 200 °C do světle hněda. Ještě horký potřeme meruňkovou polevou. Až trošku vychladne, polijeme ho cukrovou hmotou a ozdobíme nastrouhanými mandlemi.
Více velikonočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 12.