Jídlo pro zdraví: Batáty plněné cizrnou
POTŘEBUJETE: 2 sladké brambory
Na omáčku: 2 lžíce tahini pasty, 1 lžíci citronové šťávy, 1 stroužek česneku, 2 lžíce vody, sůl
Na náplň: 1 lžíci olivového oleje, ½ cibule, 2 stroužky česneku, ½ červené papriky, 1 hrnek vařené cizrny, 1 lžičku římského kmínu, mletý koriandr, 1 lžičku citronové šťávy, mletý pepř
Předehřejeme si troubu na 400 °C. Batáty rozkrojíme napůl, vyškrábeme vnitřek a dáme péct zhruba na 40 minut. Zatímco se pečou, smícháme tahini pastu s citronovou šťávou a rozemletým česnekem, osolíme a přidáme vodu, dokud není směs akorát hustá. Na pánvi si necháme rozehřát olivový olej, přidáme vnitřek brambor, cibuli a mícháme, dokud směs nezměkne, po dobu 5 minut. Přidáme namletý česnek a červenou papriku, promícháme a do vzniklé směsi přisypeme cizrnu a drcený koriandr. Po 3 minutách dodáme citronovou šťávu, dochutíme solí a pepřem, opět promícháme a dáme stranou. Upečené slupky brambor naplníme vzniklou směsí a navrch přidáme omáčku z tahini pasty.
Tip: Můžeme posypat sezamem a navrch přidat trochu zakysané smetany.
Více zdravých receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy v čísle 9.