Sladká tečka na závěr? Cukrářské koblihy...
POTŘEBUJETE: Na kvásek: 20 g droždí, ½ kostky cukru, 125 ml vlažného mléka, 150 g mouky
Na šlehání: 125 ml mléka, 3 žloutky, 35 g cukru
Na těsto: 250 g mouky, sůl, vanilku, citronovou kůru, 80 g másla, 300 g přepuštěného másla na smažení, 20 g cukru na posypání
Z droždí, tlučeného cukru, vlahého mléka a mouky si připravíme kvásek a dáme ho vykynout. Do jiné nádoby dáme mléko, zašleháme v něm dobře metlou žloutky. Pak postavíme nádobu do horké vody na plotnu a šleháme, až je mléko se žloutky vlažné. Do ohřáté mísy si připravíme 25 dkg mouky, sůl, utlučenou vanilku, citronovou kůru, přidáme vykynutý kvásek, ušlehané mléko se žloutky a cukrem a rozehřáté máslo. Uděláme těsto a dobře je vypracujeme. Poté z něho vytvarujeme koblihy, které necháme ½ hodiny vykynout na pomoučeném prkénku na teplém místě. Smažíme na přepuštěném másle, necháme okapat a posypeme cukrem.
Více receptů nejen na sladká jídla najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 7.