Vánoční pečení: Šohajdy
Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE:
Na ořechový základ: 220 g ztuženého tuku, 330 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 1 dcl rumu
Na čokoládovou směs: 200 g cukru moučka, 120 g kakaa, 130 g ztuženého tuku, papírové košíčky na muffiny
POSTUP:
Ze základu vypracujeme těsto tak, aby se nám všechny ingredience spojily. Ztužený tuk si raději nastrouháme. Čokoládovou směs vytvoříme tak, že cukr, kakao a nastrouhaný tuk rozvaříme ve vodní lázni. Do připravených košíčků nalijeme trochu čokoládové směsi, do ní vložíme kuličku z ořechového základu a zalijeme opět čokoládovou směsí. Hotové šohajdy dáme ztuhnout na balkon nebo do lednice.
Více vánočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy.