Vánoční pečení: Biskupský chlebíček
Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE: 250 g směsi kandovaného ovoce, rozinek, nakrájených vlašských ořechů, oloupaných mandlí a čokolády, nastrouhanou kůru z ½ citronu, 150 g hrubé mouky, 5 vajec, 150 g moučkového cukru, 80 g másla, ½ sáčku kypřicího prášku, špetku soli, tuk na vymazání a mouku na vysypání formy
Na polevu: 100 g čokolády na vaření, 70 g rostlinného tuku, ½ lžičky oleje neutrální chuti
POSTUP: Kandované ovoce, rozinky, nakrájené ořechy, mandle i čokoládu a citronovou kůru vložíme do misky, přidáme trochu hrubé mouky a promícháme. Žloutky vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, přidáme zbylou mouku s kypřícím práškem, směs ovoce, ořechů a čokolády a dobře promícháme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh a zlehka ho vmícháme do těsta. Těsto vylijeme do vymazané a pomoučněné formy, vložíme do mírně vyhřáté trouby a pečeme, dokud povrch chlebíčku nepopraská. Čokoládu spolu se změklým tukem rozehřejeme ve vodní lázni a přimícháme olej, aby poleva byla lesklá. Chlebíček vyklopíme z formy, necháme vychladnout na mřížce a polijeme polevou.
Více receptů na vánoční dobroty najdete v tištěném Aha! pro ženy.