Nejen na Svatého Martina překvapte rodinu chutnými zákusky! Co takhle žloutkové řezy?
Přemýšlíte, čím rodinu překvapit na svátek svatého Martina? Nebo hledáte inspiraci, čím pohostit návštěvu? Tradiční zákusky nikdy nezklamou, zvlášť pokud budou poctivé, domácí. Přinášíme vám 11 skvělých receptů na dobroty, které budou ozdobou vaší sváteční tabule.
POTŘEBUJETE: 500 g listového těsta
Na krém: 600 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 vanilkové pudinky v prášku, 80 g moučkového cukru, 200 g másla,
Na polevu: 4 lžíce rybízové džemu, 100 g moučkového cukru, 1 lžíci horké vody, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíci rumu
POSTUP: Listové těsto vyválíme na dva pláty 20x30 cm o síle asi 4 mm. Plech vypláchneme studenou vodou, přeneseme na něj pláty a propícháme je vidličkou. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 20 minut. Pak necháme na plechu zvolna vychladnout. Z mléka, vanilkového cukru a pudinkového prášku uvaříme pudink, mícháme, až vychladne. Pak do něj zašleháme změklé máslo, cukr a vyšleháme hladký krém. Potřeme jím jeden plát těsta a přikryjeme druhým. Zatížíme prkénkem a dáme aspoň na dvě hodiny do chladničky. Z moučkového cukru, vody, citronové šťávy a rumu vymícháme hladkou polevu. Povrch řezů potřeme džemem a polijeme polevou. Necháme ztuhnout a nakrájíme na řezy.
Další chutné recepty najdete v tištěném Aha! pro ženy.