V HLAVNÍ ROLI ZELENINA: Celerový flan!
Zelenina je zdravá a před nadcházejícím podzimem nám dodá spoustu potřebných vitamínů. Ozvláštněte svůj jídelníček nevšedními recepty, které zahřejí bříško a potěší chuťové pohárky. Všechny čtyři recepty jsou z knihy Kuchařka ze spíže z nakladatelství Esence.
POTŘEBUJETE:
✔ 500 g celeru
✔ 30 ml slunečnicového oleje
✔ 100 ml zeleninového vývaru
✔ sůl
✔ 3 vejce
✔ 100 g smetany
✔ kajenský pepř
✔ máslo na vymazání misek
Celer oloupeme, nakrájíme na kostičky a osmahneme na oleji. Podlijeme vývarem, osolíme a asi 15 minut zlehka vaříme. Jedno vejce rozklepneme a oddělíme žloutek od bílku, z kterého se špetkou soli ušleháme tuhý sníh. Žloutek a ostatní vejce vmícháme k celeru, přidáme smetanu a vše rozmixujeme, dochutíme solí a kajenským pepřem a nakonec vmícháme sníh. Hmotou naplníme zapékací misky vytřené máslem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30 – 35 minut.