DARY PODZIMU: Kančí se šípkovou omáčkou!
Podzim je i časem zvěřiny. A pokud si k ní připravíte omáčku z šípků, budete se olizovat až za ušima!
POTŘEBUJETE:
✔ 800 g kančího hřbetu
✔ 100 g slaniny
✔ 2 mrkve
✔ 2 petržele
✔ ¼ celeru
✔ 1 cibule
✔ sádlo
✔ 1 snítku tymiánu
✔ 1 snítku majoránky
✔ 1 badyán
✔ 4 lžíce krupice
✔ 1 rajský protlak
✔ 200 g šípkové zavařeniny
✔ masový vývar
✔ 100 ml červeného vína
✔ 200 ml pomerančové šťávy
✔ divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
✔ 1 lžičku mleté skořice
✔ citronovou šťávu
✔ strouhaný perník
✔ sůl
✔ mletý pepř
Z kořenové zeleniny nakrájíme pár klínků na špikování masa, stejně tak ze špeku oddělíme čtyři klínky. Zbytek zeleniny i špeku nakrájíme na kostičky.
Kančí hřbet očistíme, nakrájíme na porce, prošpikujeme kousky kořenové zeleniny, špeku a osolíme. Na sádle orestujeme společně nakrájenou kořenovou zeleninu, kostičky špeku a cibuli do zlatohněda. Pak přidáme bylinky a koření, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Zalijeme rajským protlakem a přidáme šípkovou zavařeninu, opět orestujeme, zalijeme vývarem, vínem a pomerančovou šťávou a přivedeme k varu. Potom vložíme maso, osolíme a pod pokličkou dusíme doměkka. Hotové maso a celé koření vyjmeme a omáčku propasírujeme nebo rozmixujeme. Zahustíme nastrouhaným perníkem, dochutíme skořicí a citronovou šťávou.
60 receptů s podzimními plodinami najdete ve speciálním vydání magazínu Aha! pro ženy. V prodeji je jen za 8,90 Kč, a to od úterý.