RECEPTY S VŮNÍ BABÍHO LÉTA: Pečený květák s hořčičnou zálivkou!
Ještě několik posledních týdnů si můžeme užívat všech darů přírody, které nám nabízí. Sklízíme zeleninu, která je plná výživných látek. A proto jsme pro vás připravili několik receptů, které zkrátka musíte vyzkoušet! Recepty a foto jsou z knihy Kublanka vaří doma, kterou vydalo nakladatelství Esence.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 květák
✔ 2 lžíce panenského olivového oleje
✔ ½ lžičky soli
Na zálivku:
✔ 60 ml panenského olivového oleje
✔ 1 lžíci hrubozrnné hořčice
✔ 1 citron
✔ 1 lžíci nasekané hladkolisté petrželky
Květák očistíme, košťál zarovnáme a nařízneme ho do kříže. Pak ho položíme na plech vyloženým pečicím papírem, potřeme olejem a osolíme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C hodinu až dvě v závislosti na velikosti květáku. V průběhu pečení ještě můžeme potřít olejem, pokud se začne připalovat, přikryjeme ho alobalem. Na zálivku vyšleháme olej s hořčicí, najemno nastrouhanou citronovou kůrou a šťávou. Přidáme nasekanou petrželku a podle potřeby osolíme. Květák dáme na talíř, přelijeme ho zálivkou a teprve pak ho krájíme.