Sladká a zdravá chuťovka: Broskve s mandlemi!
Máte chuť na něco dobrého, ale čokoládá by narušila vaši "přípravu do plavek"? Máme pro vás recept na vynikající broskve s mandlemi. Cukr můžete naradit alternativním sladidlem.
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg broskví
✔ 25 g neloupaných mandlí (mezi tím 5 hořkých mandlí nebo vnitřek
broskvové pecky)
✔ 125 g cukru
✔ 250 ml vody
✔ 1 lžičku tlučeného hřebíčku
✔ nastrouhanou kůru chemicky neošetřeného citronu
Broskve krátce ponoříme do horké vody, zchladíme studenou vodou, oloupeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pokud použijeme místo hořkých mandlí broskvová jádra, rozbijeme pecku louskáčkem a vnitřní jádra podobné mandlím namočíme do teplé vody, abychom je mohli snáze oloupat. Půlky ovoce společně s mandlemi naskládáme do zavařovacích sklenic (na litrovou sklenici asi jeden kilogram), vodu, cukr, koření a citronovou kůru zprudka vaříme tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Dochutíme a nalijeme na půlky broskví. Pasterizujeme v zavařovacím hrnci 30 minut při 80 °C. Uložené v chladu a temnu vydrží nejméně rok.