LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ: Džemy a marmelády z jahod, třešní i rebarbory!
Jahody a třešně jsou typickým letním ovocem. Dají se ale připravit i netradičně. Třeba s chia semínky nebo s chilli. A pro milovníky kyselého je tu rebarbora. Ta se zase skvěle doplňuje s banánem či rozinkami...
Jahodový džem s medem a chia semínky
POTŘEBUJETE:
✔ 2 kg jahod
✔ 600 g medu
✔ 1 vanilkový lusk
✔ 50 g citronové šťávy
✔ ½ lžičky mořské soli
✔ 80 g chia semínek
✔ 20 g másla
Očištěné a pokrájené jahody dáme do hrnce, přidáme med, podélně rozříznutý vanilkový lusk, citronovou šťávu a sůl. Promícháme, postupně zahříváme a pomalu vaříme za občasného míchání cca hodinu. Pak přidáme máslo a chia semínka, promícháme a ještě chvíli necháme probublat. Uděláme želírovací test, vyjmeme vanilku a zavařeninou plníme čisté sklenice. Ihned je uzavřeme.
Třešňový kompot s rumem
POTŘEBUJETE:
✔ 3 kg třešní
✔ 500 g cukru krystal
✔ 100 ml rumu
Třešně omyjeme, zbavíme stopek a vypeckujeme. Poté je znovu opláchneme ve studené vodě, necháme okapat a naplníme jimi čisté sklenice. K varu přivedeme litr vody, vmícháme do něj cukr a chvíli povaříme. Sirup necháme vychladnout a přilijeme rum. Ovoce ve sklenicích zalijeme vychlazeným sirupem, sklenice dobře uzavřeme a sterilizujeme 15 minut.
Rebarborový džem s banánem a rozinkami
POTŘEBUJETE:
✔ 800 g rebarbory
✔ 1 balíček Gelfixu Extra 2:1
✔ 3 lžíce cukru
✔ 100 ml vody
✔ 100 g rozinek
✔ 1 – 2 banány (dle velikosti)
Rebarboru oloupeme, nakrájíme na menší kostičky a dáme vařit spolu se 100 ml vody. Když směs přijde k varu, povaříme ji asi 5 minut a poté přidáme na kostičky nakrájený banán a rozinky. Vaříme dalších 10 minut. Balíček Gelfixu Extra smícháme s dvěma lžícemi cukru a vsypeme jej do směsi. Vaříme 3 minuty.
Celou přílohu o zavařování najdete v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!