Jarní svátky klepou na dveře: Klasické recepty, bez nichž nejsou Velikonoce!
Než se nadějeme, jsou tady. Kdo? Přece Velikonoce. Máme už jen cca čtrnáct dní na to rozhodnout se nejen, jak tyto krásné svátky jara strávíme, uklidit a vyzdobit své obydlí, ale také si včas rozmyslet, co upečeme. Malou inspiraci můžete načerpat třeba u nás!
Citronový beránek s pudinkem
POTŘEBUJETE:
✔ 3 vejce
✔ 150 g moučkového cukru
✔ 1 vanilkový cukr
✔ 5 lžic oleje
✔ 5 lžic horké vody
✔ 150 g polohrubé mouky
✔ 1 lžičku kypřicího prášku
✔ 1 vanilkový pudink
✔ 2 lžičky citronové kůry
✔ 1 lžičku citronového aroma
✔ sůl
✔ tuk a formu na formu
✔ moučkový cukr a rozinky na zdobení
JAK NA TO:
Žloutky utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme olej, horkou vodu a vyšleháme do pěny. Mouku smícháme s práškem do pečiva, pudinkem a citronovou kůru a opatrně vmícháme do pěny. Do bílků dáme citronové aroma, špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Opatrně ho vmícháme do těsta, které nalijeme do tukem vymazané a mukou vysypané trouby. Pečeme při 170 °C cca 40 minut podle durhu trouby. Vychladlého beránka vyklopíme, pocukrujeme moučkovým cukrem a z rozinek uděláme očička.
Jidáše na Škaredou středu
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg hladké mouky
✔ 1 kostku droždí
✔ 80 g cukru
✔ 100 g másla
✔ 3 vejce
✔ 300 ml mléka
✔ 200 g mletých mandlí
✔ 1 vanilkový cukr
✔ citronovou kůru
Na potření:
✔ 50 g másla
✔ 2 lžíce medu
✔ 40 ml rumu
✔ moučkový cukr na posypání
JAK NA TO:
Do části vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a dvě lžíce mouky a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy s moukou přidáme vejce, vanilkový a krupicový cukr, rozpuštěné máslo, nahrubo nasekané mandle, přilijeme kvásek a dobře propracujeme těsto. Pokud je příliš tuhé, přilijeme mléko. Hotové těsto necháme pod utěrkou na teplém místě alespoň 30 minut vykynout, aby zdvojnásobilo svůj objem. Pak tvarujeme různé uzlíky, preclíky a jiné pokroucené tvary, jako byl pokřivený Jidášův charakter. Na plechu s pečicím papírem je necháme ještě dalších 15 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 10–15 minut dozlatova. Ještě horké jidáše potíráme rozehřátým máslem smíchaným s medem a rumem. Necháme zaschnout a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Tvarohový mazanec
POTŘEBUJETE:
✔ 250 g měkkého polotučného tvarohu
✔ 150 g másla
✔ 200 g moučkového cukru
✔ 3 vejce
✔ 1 vanilkový cukr
✔ 2 lžíce rumu
✔ 500 g hladké mouky
✔ 5 lžic mléka
✔ 1 ½ kypřicího prášku
✔ 1 hrst mandlí
✔ 1 hrst rozinek
JAK NA TO:
Mandle a rozinky spaříme horkou vodou, mandle případně oloupeme. V míse utřeme tvaroh, změklé máslo, oba cukry, 2 vejce a rum dohladka. Do směsi prosejeme mouku s kypřicím práškem, přidáme polovinu nasekaných mandlí, rozinky a mléko. Vařečkou vypracujeme tužší těsto, z kterého rukama vytvarujeme bochánek. Ten dáme na plech s pečicím papírem (pokud chceme podle tradice udělat kříž, musíme ho naříznout jen maličko, aby mazanec při pečení nepraskl), potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme rozpůlenými zbylými mandlemi. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C, pečeme 10 minut a pak teplotu stáhneme na 160 °C. Dopečeme dozlatova (zkusíme špejlí). Vychladlý sypeme moučkovým cukrem.