Skvosty slovenské kuchyně: Čarujte se zakysanou smetanou a upečte pagáče!
Zakysaná smetana je vynikající obzvlášť v kombinaci s vláčným těstem. Vykoušejte slovenské pagáče a nebudete litovat!
POTŘEBUJETE:
✔ 200 g polohrubé mouky
✔ 2 lžičky prášku do pečiva
✔ 250 g zakysané smetany
✔ sůl
✔ 250 g másla
✔ 115 g strouhaného eidamu
✔ 1 vejce
✔ hrubou sůl
✔ kmín
JAK NA TO:
Mouku prosijeme s práškem do pečiva do mísy, přidáme smetanu, sůl máslo a strouhaný sýr. Zlehka vypracujeme těsto, zabalíme ho do fólie a necháme hodinu v lednici odpočinout. Pak na pomoučeném vále vyválíme plát silný asi 1 cm a vykrajujeme z něj kolečka o průměru asi 10 cm. Klademe je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme solí a kmínem. Pečeme ve vyhřáté při 180 °C 15 až 20 minut.