Tip nejen na Valentýna: Sýrová panna cotta ve tvaru srdíček!
Nemusíte sladké, ale sýry nepohrdnete? Pak zkuste tento recept, kterým svého vyvoleného zaručeně ohromíte!
CO JE POTŘEBA:
0,75 l smetany na šlehání, 250 g nivy, 50 g želatiny, sůl, pepř
Jak na to:
V hrnci s dvojitým dnem zahřejeme šlehačku a na kousky do ní rozlámeme nivu. Než se sýr roztaví, rozpustíme si v dalším hrnci pět polévkových lžic studené vody a necháme v nich bobtnat želatinu. Jakmile je niva rozpuštěná, tyčkovým mixérem celou směs poctivě rozmixujeme do jemné konzistence bez plísňových hrudek. Krém osolíme a opepříme.
Počkáme asi deset minut, želatinu dáme na plotnu a na co nejmenším plamenu ji rozpustíme. Pozor, želatina nesmí vařit! Poté do ní rozmícháme pár lžic teplé sýrové smetany. Vše vlijeme do šlehačky s rozpuštěným sýrem a pečlivě promícháme, už nevaříme.
Vzniklý krém můžeme rozlévat. Podle preferencí například do misek či formiček. Sýrovou panna cottu necháme ztuhnout přes noc v chladničce a druhý den podáváme s brusinkami, maracujou, ořechy, mátou… Zkrátka s tím, co máme rádi.