Tip na dobrý recept z hub: Zapečený lilek s houbami, cuketou a parmezánem
Chutné, zdravé a neobvyklé jídlo, které stojí za to vyzkoušet.
Potřebujete:
2 středně velké lilky
300 g čerstvých hub
1 větší cuketu
2 stroužky česneku
6 větviček tymiánu
čerstvě drcený pepř
sůl
50 ml olivového oleje
180 g Zakysané smetany Šéfkuchař od Mlékárny Kunín
1 vejce
40 g strouhaného parmezánu
Jak na to:
Lilky opláchneme, rozkrojíme na poloviny, potřeme částí oleje a řezem nahoru dáme na pekáč s pečícím papírem. Vložíme do trouby nahřáté na 180 °C a pečeme asi 30 minut. Mezitím opláchneme cuketu, rozkrojíme ji podélně na polovinu a nakrájíme na plátky. Zprudka je na pánvi se lžící oleje opečeme, osolíme a dáme na plochou mísu. Houby opláchneme, nakrájíme na plátky a na zbylém oleji zprudka opečeme. Přidáme jemně pokrájený česnek, pepř, lístky tymiánu a odstavíme. Lilek vyndáme z trouby, necháme lehce zchladnout a ostrým, tenkým nožem vyřízneme cca polovinu dužiny. Pokrájíme ji na kousky a společně s cuketou přimícháme k houbám. Směs podle potřeby přisolíme, rozdělíme do lilků, lžičkou na ně rozdělíme smetanu smíchanou s vejcem a trochou soli, zasypeme parmezánem a dáme do trouby grilovat dozlatova.