Lahodně čokoládový recept: Vyzkoušejte domácí pralinky!
Kdy jindy si připravit lahodné čokoládové pralinky, než na oslavu Mezinárodního dne čokolády! A zde je na ně recept!
1. Zhruba pětinu čokolády dejte stranou, zbylou rozehřívejte ve vodní lázni. Pro správný výsledný efekt (aby čokoláda byla hebká, hladká, lesklá a při zlomení křupla) dodržujte následující teploty, které jsou pro práci s čokoládou nejdůležitější. Hořká při rozehřívání nesmí mít více než 44° C, mléčná 42° C a bílá 40° C. Na pralinky z profesionální formy potřebujeme zrhuba 300 g čokolády.
3. Máme-li čokoládu ve správné pracovní teplotě, můžeme ji nalít do forem. To provádějte rychle, ať čokoláda nezatuhne. Pokud nemáte profesionální formu, můžete ji nahradit silikonovou, anebo tvořítky na led.
4. Formu musíte celou zalít čokoládou a přebytečnou setřít. Úplně naplněnou formou tekutou čokoládou bouchejte o stůl, abyste se zbavila přebytečných bublin. Při práci buďte opatrná, pamatujte, že do čokolády se nesmí dostat voda.
7. Naplněnou formu nechte znovu zatuhnout. Začněte rozehřívat a temperovat čokoládu na uzavření pralinek. Tu pak nalijte na naplněnou formu, držte v rovině a stěrkou setřete přebytečnou čokoládu. Formu nechte znovu vychladit v lednici. Po cca 20 minutách ji otočte a pralinky hotové vyklepněte.