Víte, jak správně připravit domácí švestková povidla?
Podzim se blíží a s ním i švestková sezóna. Tyto tmavé ovocné plody lze konzumovat na mnoho způsobů. Hodí se do sladkých koláčů s posypkou či tvarohových knedlíků i slaných pokrmů, kterým dodají nevšední chuť. Tradičním způsobem jejich zpracování je vaření švestkových povidel, tak jako to dělávaly naše babičky. Víte, jak na ně?
V Čechách se švestkám místy nářečně říká slívy, na Moravě karlátky (kadlátky) či trnky a ve Slezsku slívy nebo slivky. Málokdo ví, že pod pojmem slivoně – švestky zahrnujeme nejen tzv. pravé švestky (zašpičatělé modré), ale také slívy (kulovité modré), mirabelky (zlatožluté barvy, které jsou velké jen jako třešně) a renklódy (kulaté zelenožluté nebo červenomodré až hnědé). Ve střední Evropě má pěstování švestky domácí dlouhou tradici. Jen v Jihomoravském kraji se letos očekává úroda o objemu až 2050 tun, což je o 750 tun více než v loňském roce*.„Švestky jednoznačně patří mezi zákazníky vyhledávané položky. Největší zájem o ně mají v době jejich české sezóny. Ta se samozřejmě odvíjí od počasí a tedy i množství, které naši dodavatelé sklidí,“ říká Dagmar Krausová, tisková mluvčí obchodního řetězce Albert, na jehož pultech jsou české švestky již nyní k dostání.
Švestková povidla nejsou marmeláda
Povidla jsou hustou kašovitou směsí, která vzniká vařením či vypečením ovoce. Ač se vám na první pohled může zdát, že vedle marmelád a džemů vypadají povidla jako totéž, nepochybně se mezi sebou liší. Na rozdíl od ostatních se tradiční povidla vaří či pečou bez přidaného cukru až do zahuštění. Tuhou konzistenci získají přirozeně bez přidávání dalších zahušťovacích látek. Nejčastější variantou jsou švestková povidla. Na jejich přípravu je důležité použít správné švestky, tedy ty dozrálé obsahující více přirozeného cukru.
Jak vyrobit povidla
Existuje více variant, jak vyrobit povidla. Základními způsobem je buď pečení v troubě, nebo vaření. Při pečení v troubě vložíte odpeckované a rozemleté švestky do pekáče, smícháte s vinným octem, a necháte přes noc uležet. Ocet lze rovněž nahradit citronovou šťávou. Druhý den vložte pekáč se švestkami do rozpálené trouby na 180°C a pečte přibližně pět hodin. Následně pořádně promíchejte, nalijte povidla do zavařovaček a otočte je dnem vzhůru.
V případě vaření upravte švestky den předem výše popsaným způsobem a vložte do hrnce. Druhý den vařte švestky za téměř stálého míchání přibližně hodinu na větším plameni, švestky se mezitím rozvaří. Poté plamen snižte a za pravidelného míchání vařte přibližně další dvě hodiny, aby se vám nepřipálily ke dnu hrnce. Povidla máme hotová. Co tedy s nimi? Můžete si je buď jen tak namazat na chleba, nebo je dále využít při přípravě tradičních pokrmů.