Máte ráda chřest? Připravte si jej se šunkou a pošírovaným vejcem!
Pro milovnice chřestu je tu skvělý tip, jak jej chutně a originálně upravit!
POTŘEBUJETE:
400 g zeleného chřestu
150 g schwarzwaldské šunky
4 vejce
50 g sýra Grana Padano Billa
3 lžíce olivového oleje
3 lžíce bílého vinného octa
1 bobkový list
Sůl a pepř
JAK NA TO:
Tenké stonky chřestu očistěte a ulomte dřevnaté konce, dlouhé asi 3 cm. Nevyhazujte je a použijte je později například k přípravě zeleninového vývaru. Stonky svažte kuchyňským provázkem do svazečků a vložte do vařící osolené vody na 10 minut. Ihned po uvaření ponořte chřest do studené vody, aby se zastavil var a zachovala se křehkost a barva zeleniny. Rozdělte ho do 4 svazečků, každý zabalte do šunky, přendejte do zapékací mísy a zakapejte olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190°C a zapékejte po dobu 15 minut. Mezitím si připravte ztracená vejce: do rendlíku dejte 300 ml vody, ocet, lžičku soli a bobkový list. Když voda začne vřít, snižte teplotu, aby voda jen jemně probublávala ode dna. Pomocí vidličky vytvořte ve vodě vír a vklepněte do něj vejce. Po 4 minutách bílek na povrchu ztuhne, ale žloutek uvnitř zůstane měkký. Vejce opatrně vyjměte, rozložte na zapečený chřest, opepřete a osolte.