Hrnkové ovocné knedlíky s krémem podle Ivany Černé
Jsou snadné, chutné a s krémem chutnají výborně!
POTŘEBUJETE:
200 g mouky hladké (nebo špaldové mouky)
sůl
150 g moučkového cukru
6 cukrářských piškotů
1 lžičku kukuřičného škrobu
2 vejce
250 ml mléka
tuk a hrubou mouku na vysypání hrnků
150 g drobného ovoce
Na krém:
250 g měkkého tvarohu
1 zakysanou smetanu
moučkový cukr
50 g ovoce
JAK NA TO:
Na tvarohový krém utřete měkký tvaroh se zakysanou smetanou do hladké konzistence a přidáme rozmačkané ovoce a podle chuti dosladíme. Žloutky s cukrem ušleháme. Mouku se špetkou soli a škrobu smícháme s našlehanou žloutkovou směsí. Přidáme na kostičky pokrájené cukrářské piškoty a zalijeme mlékem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh a zamícháme do připraveného těsta. Nakonec zlehka vmícháme ovoce. Čtyři hrníčky o objemu 250 ml vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Vymazané hrnky plníme těstem jen do ¾ výšky hrnku. Na dno velkého hrnce si vložíme plátýnko nebo utěrku a na ni opatrně postavíme hrnky s těstem. Hrnky zalijeme vodou cca do poloviny výšky hrnků. Přiklopíme poklicí, přivedeme k varu a vaříme 25 – 30 minut. Zkoušíme špejlí. Těsto nám vyběhne. Hrnky pomalu a opatrně vyjmeme z vody a necháme je chvilku zchladnout. Těsto se uvolní od stěn a můžeme je ještě nožem přejet po obvodu hrnku, pak se nám i pěkně vyklopí knedlíčky. Buď je rozkrojíme napůl anebo je nakrájíme klasicky na plátky a podáváme s tvarohovým krémem.