Další tip, jak na líčka! Zkuste je na česneku, žampionech a majoránce podle Ivany Černé
Nebojte se hovězích líček! Stačí se je naučit správně upravit a vaše chuťové buňky vám budou vděčné!
POTŘEBUJETE:
700 g hovězích líček
2 bobkové listy
2 kuličky nového koření
2 kuličky celého pepře
2 kuličky jalovce
1 velkou cibuli
1 ½ lžíce sádla
2 lžíce rajského protlaku
sůl
200 ml silného vývaru
150 ml červeného vína
1 ½ lžíce sušené majoránky
4 stroužky česneku
5 žampionů
1 lžíci nasekaných sušených rajčat
máslo
JAK NA TO:
Hovězí líčka kuchyňsky upravíme, odstraníme blanky a pokrájíme na větší kousky, které posypeme čerstvým mletým pepřem. Vložíme do misky, k masu přidáme bobkové listy, nové koření a jalovec, zalijeme vínem. Dáme do lednice uležet do druhého dne. Na líčka použijeme nádobu, která je vhodná na sporák, tak i do trouby. Do nádoby přidáme sádlo, necháme rozehřát a na něm zprudka opečeme líčka (bez marinády) a restujeme je z obou stran tak dlouho, až se maso zatáhne a pustí šťávu. Orestovaná líčka vyndáme z nádoby a dáme stranou. Do nádoby s výpekem přihodíme nakrájenou cibuli a vše restujeme pěkně dohněda, přidáme rajský protlak, vložíme marinádu s kořením a orestovaná líčka. Vše podlijeme silnějším, mírně osoleným vývarem, přiklopíme druhým pekáčkem a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 120 minut, stále průběžně podléváme vývarem. Když jsou líčka téměř měkká, ztlumíme troubu na 150 °C, přidáme pokrájené žampiony, prolisovaný česnek, sušenou majoránku a pečeme do úplného změknutí masa. Podle potřeby dosolíme, opepříme, odstraníme celé koření a zjemníme máslem. Podáváme s bramborovou kaší nebo s rýží.