Sladká pochoutka na sváteční stůl: Šlehačkový věnec podle Květy Kroupové
Chutná sladká dobrota nejen na velikonoční tabuli.
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
100 g cukru
1 vanilkový cukr
½ lžičky soli
kůru z 1 citronu
50 grozpuštěného másla
200 ml smetany ke šlehání
½ kostky čerstvého droždí
2 celá vejce
1 bílek
1 žloutek
1 lžíci mléka
mandle na posypání
máslo, rum a moučkový cukr na zdobení
JAK NA TO:
Mouku, cukr, vanilku, špetku soli a nastrouhanou citronovou kůru dáme do mísy a rukou promícháme. Na uhnětení těsta použijeme domácí pekárnu, kam dáme jako první vlažnou smetanu na šlehání, vyklepneme 2 celá vejce a bílek a přilijeme máslo. Na tekutý základ nasypeme sypkou směs, jako poslední rozdrobíme na trochu cukru půlku droždí. Po zadělání a vykynutí těsta v pekárně (cca 90 minut) ho dáme na pomoučený vál, vyválíme velký obdélník vysoký asi 1/2 cm. Těsto posypeme rozinkami, podálně stočíme jako závin, a oba konce spojíme, aby nám vznikl věnec. Necháme asi 20 minut kynout, pak potřeme rozšlehaným žloutkem v mléce a posypeme mandlemi. Vložíme do předehřáté trouby na180°C a pečeme cca 40 minut. Po upečení ještě teplý potřeme rozpuštěným máslem s rumem a bohatě pocukrujeme.