Co místo mazance? Třeba kynutý věnec podle Boženy Peřinové!
Na velikonočním stole nemusíte mít jen mazanec, zkuste kynutý věnec!
POTŘEBUJETE:
500 g hladké mouky
1 lžičku soli
100 ml oleje
250 ml mléka
1 vejce
3 lžíce cukru
1 droždí
kandované ovoce
JAK NA TO:
Nejdříve si uděláme kvásek – do vlažného mléka dáme lžíci cukru a rozdrobíme droždí. Do mísy odvážíme mouku, přidáme sůl, olej, cukr, žloutek, kandované ovoce a nakynutý kvásek. Zpracujeme těsto, které necháme v teple pod utěrkou kynout asi hodinu. Potom těsto dáme na vál, rozdělíme na tři stejné díly, vyválíme prameny, které spleteme jako cop, vytvarujeme věneček, který potřeme bílkem. Pečeme na plechu s pečicím papírem při 200°C asi 30 minut.