Netradiční pochoutka: Velikonoční mrkvový dort podle Evy Přecechtělové
Méně tradiční dobrota, na které si pochutnáte kdykoli, nejen o svátcích jara.
POTŘEBUJETE:
2 hrnky polohrubé mouky
2 lžičky sody
sůl
2 lžičky mleté skořice
3 velká vejce
1 ½ hrnku cukru
½ hrnku oleje
½ hrnku podmáslí
2 lžičky vanilkového extraktu
2 hrnky strouhané mrkve
½ hrnku drobně nakrájeného ananasu
½ hrnku kokosu
½ hrnku nasekaných vlašských ořechů
Na krém:
1 mascarpone
1 pomazánkové máslo
1 smetanu ke šlehání
1 smetafix
1 vanilkový cukr
šťávu z ½ citronu
JAK NA TO:
Mouku, sůl, skořici a sodu promícháme. Zvlášť vyšleháme vejce, přidáme cukr, olej, podmáslí a vanilkový extrakt. Potom pomalu přidáme sypkou směs. Závěrem zlehka vmícháme mrkev, ananas, kokos a ořechy. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem, vlijeme do ní těsto a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C alespoň 45 minut ( vyzkoušíme špejlí, zda se těsto uprostřed nelepí). Mezitím si připravíme krém – mascarpone a pomazánkové máslo vymícháme, přidáme vanilkový cukr a citronovou šťávu. Šlehačku a smetafix vyšleháme a zlehka vmícháme do krému. Upečený dort necháme vychladnout, překrojíme, naplníme polovinou krému a slepíme. Druhou polovinu krému použijeme na ozdobení povrchu dortu.