Vaříme cvalem s Michalem: Králík na zelenině a víně - jarní dobrota nejen na Velikonoce
Zvažujete co uvařit na sváteční, třeba velikonoční oběd, ale nechcete vařit stokrát omílanou klasiku? Kuchař Michal má pro vás super recept – králíka na zelenině a víně, kterého si zamilují zarytí odpůrci králíka. Je lehký, voňavý a báječně chutná.
POTŘEBUJETE:
4 střední cibule
1 petržel
4 mrkve
½ celeru
3 řapíky celeru
1 králíka
3 bobkové listy
10 kuliček nového koření
1 lžičku celého pepře
3 malé snítky tymiánu
sůl
mletý pepř
olivový olej
150 ml bílého vína
100 ml zeleninového vývaru
JAK NA TO:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, očištěnou zeleninu na 1 cm kostičky, mrkev na měsíčky.
2. Zeleninu podusíme na pánvi s olejem, až zpění a pustí vodu.
3. Mezitím naporcujeme králíka: odřízneme zadek a rozpůlíme, oddělíme hřbet a přední běhy.
4. Maso opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme.
5. Osmahnutou zeleni rozložíme do pekáče, na ni dáme porce masa a přidáme celé koření a bylinky.
6. Navrch rozložíme zbylou zeleninu a podlijeme kvalitním bílým vínem.
7. Pak přilijeme domácí zeleninový vývar a dáme králíka do vyhřáté trouby.
8. Pečeme při 200 °C asi hodinu doměkka (doba pečení záleží na druhu trouby).Michalův tip!
Takto upraveného králíka doporučuji podávat s bulgurem. V hrnci rozpálíme olivový olej, osmahneme na něm 500 g bulguru, zalijeme ho 750 ml zeleninového vývaru, osolíme, necháme projít varem a stáhneme. Necháme asi 20 minut bobtnat.
Michal, šéfkuchař Aha! pro ženy
Michal Řezáč (35) se profesi kuchaře věnuje od roku 1997, působil v restauracích U Schnellů, Vojanův dvůr či Potrefená husa, v Pizzerii Grosseto a pizza Coloseum. Právě podniká v areálu Eagles Baseball & Softball, kde provozuje clubhouse.