Osvědčené rychlovky: Žampionová polévka s krutony podle Veroniky Poláčkové
Určitě to znáte - přijdete domů, máte hlad, ale nechcete se uplně přecpávat. Co s tím?
Žampionová polévka s krutony podle Veroniky Poláčkové
Potřebujete:
400 g čerstvých žampionů • máslo • olej • 1 lžíci hladké mouky • 800 – 1000 ml horké vody • sůl • mletý černý pepř • 5 lžic smetany ke šlehání
Postup:
Nejdříve si očistíme a na plátky nakrájíme žampiony. Do hrnce dáme máslo, trochu oleje a necháme rozehřát. Na tuk dáme nakrájené žampiony a krátce je osmažíme. Potom přidáme lžíci hladké mouky, promícháme a zalijeme horkou vodou. Polévku osolíme, opepříme a vaříme 20 minut. Po uvedené době polévku rozmixujeme tyčovým mixérem dohladka. Prohřejeme, dochutíme solí či pepřem a těsně před koncem varu přidáme na zjemnění smetanu. Podáváme s osmaženými krutony.