Tipy z přírody od Michaely Sochorové-Dandové chutnají a pomáhají...
Bezinkový likér
POTŘEBUJETE: 2 l bezu černého, 1 l vody, 450 g cukru, 0,5 l hnědého rumu (nebo více dle chuti)
Bezinky vaříme v litru vody asi 20 až 30 minut. Dle chuti můžeme přidat hřebíček či skořici. Přes plátno přecedíme a přidáme cukr. Vaříme dalších 5 až10 minut. Můžeme dochutit kávou a nechat přejít varem nebo již kávu nepřidáváme. Nakonec zalijeme půl litrem rumu či vodky, necháme vychladnout a dáme do lednice.
Třezalkový olej
Květy třezalky tečkované dáme do větší sklenice a zalijeme olivovým olejem. Sklenici uzavřeme (žádný květ nesmí vyčnívat nad olej) a necháme stát na slunci několik dní. Každý den ji protřepeme, olej se pomalu začne barvit doruda. Poté dáme ze slunce a necháme stát 4 až 5 týdnů. Po uplynutí doby olej scedíme přes plátno a nalijeme do tmavé lahvičky. Třezalkový olej je výborný na bolavé svaly. Jen pozor, po jeho užití se nesmí na slunce.
Čaj na dobré trávení
Smícháme stejným dílem heřmánek, mátu a meduňku. Asi dvě lžíce směsi dáme do půl litru studené vody, přivedeme k varu, zakryjeme a necháme vychladnout. Přecedíme, můžeme přidat lžičku vlaštovičníkové tinktury a popíjíme. Čaj je vhodný na dobré trávení a na žaludeční křeče.
Více nápadů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 19.