Vánoční pečení: Perníčky
POTŘEBUJETE: 500 g medu, 500 g hnědého cukru, 300 g másla, 200 g mletých mandlí, 800 g hladké mouky, 2 lžičky skořice, ½ lžičky tlučeného hřebíčku, ½ lžičky mletého muškátového květu, ½ lžičky mletého nového koření, ½ lžičky kardamonu, 4 lžičky strouhané citronové kůry ze zralého citronu, 2 lžíce kakaa, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 150 g moučkového cukru
POSTUP:
Med s máslem a cukrem za stálého míchání zahříváme v hrnci, dokud se cukr nerozpustí. Smícháme mandle, mouku, koření, citronovou kůru, kakao, medovou směs a vejce.
Ve 4 lžících vody rozpustíme jedlou sodu a přidáme ji k ostatním přísadám. Vypracujeme hladké tvárné těsto, dle potřeby můžeme přidat mouku. Z těsta vytvarujeme bochánek, zabalíme jej do fólie a uložíme nejméně na 4 hodiny do chladničky.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na pomoučeném vále vyválíme 5 mm silnou placku a tvořítkem vypichujeme různé tvary. Pečeme na plechu vyloženém papírem na pečení asi 18 minut. Perníčky necháme vychladnout.
Moučkový cukr smícháme s trochou vody a v hrníčku umícháme hustou polevu. Polevou naplníme mikrotenový sáček, ustřihneme růžek a podle vlastní fantazie perníčky zdobíme.
Více vánočních receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy i na našem webu.