Dárek, který se dá sníst vždy potěší: Zkuste variace na téma utopenců!
POTŘEBUJETE (na 2 sklenice o objemu 350 ml): 3 dobré špekáčky, 300 g mini vídeňských párků, 1 červenou cibuli, 1 šalotku, 2 papričky jalapenos, 2 lžíce nakládaného celeru, 2 lžíce hořčičného semínka, 6 malých nakládaných okurčiček, 2 lžíce perličkových cibulek, 1 lžíci nakládané kapie, 2 lžíce hořčičného semínka, 2 lžíce nového koření, 1 snítku čerstvého kopru, 4 bobkové listy. 200 ml vlažné vody, sůl, mletý pepř, 3 lžíce vinného octa, 3 lžíce bzeneckého octa
POSTUP:
Cibuli a šalotku oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky. Špekáčky a párečky oloupeme a podélně nařízneme. Do špekáčků napěchujeme nakládaný celer, do párečků nakrájenou šalotku. Připravíme si dvě sklenice a každou uzeninu ukládáme do jedné z nich. Vrstvy párečků proložíme nakládanými okurkami, cibulkami, čerstvým koprem a dvěma ze čtyř bobkových listů.
Špekáčky párujeme s červenou cibulí, nakládanou kapií, novým kořením, hořčičným semínkem a zbylými dvěma bobkovými listy. Připravíme si nálev: sůl a pepř rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme oba octy a řádně promícháme. Zalijeme obě sklenice asi 2 cm pod okraj, aby byly uzeniny ponořené. Sklenice pořádně uzavřeme a necháme alespoň 3 dny uležet v lednici.
Více tipů na dárky najdete v tištěném Aha! pro ženy.