DARY PODZIMU: Dýňová semínka jsou dobrá pro vaše zdraví!
Dýňová semínka nemusí být jen odpadem, který vyhodíte. Můžete si z nich připravit slanou či neslanou pochoutku.
Semínka jako pochoutka
Z dýní je třeba před tepelnou úpravou odstranit semínka, byla by ovšem škoda je vyhodit. Raději si je shromáždíme, zbavíme vláken dužiny a usušíme na slunci, v troubě nebo v sušičce potravin. Při 80 ° C to trvá asi hodinu. Pokud je posypeme trochou soli, získáme pochoutku ke chroupání, do salátů i do polévek.
Semínka pro zdraví
V nesolené variantě využijeme jejich léčivé účinky. Semínka totiž obsahují nejvíce zinku (má protizánětlivé a hojivé účinky) ze všech rostlinných zdrojů, dále nenasycené mastné kyseliny a řadu vitaminů a minerálů, díky čemuž jsou vhodným doplňkem stravy u spousty chorob. Doporučují se např. při ekzémech a jiných kožních potížích, na posílení imunity, při nadýmání a pro úpravu činnosti střev, při zánětu močových cest i při kardiovaskulárních onemocněních.
Čistí střeva
Švestkovou šťávu na přečištění střev můžete pít studenou nebo horkou jako čaj. Potřebujeme 2 kg švestek, 800 g krupicového cukru a půl litru vody. Švestky povaříme a pak je oloupeme a zbavíme pecek. Rozmixujeme s cukrem na kaši, kterou rozředíme vodou. Přecedíme přes plátno a znovu dáme na 5 minut vařit. Plníme do láhví.
Výživná švestková maska
Jednu švestku rozmačkáme, přidáme půl žloutku, 2 kapky citronové šťávy a lžičku medu. Rozmícháme a rozmícháme a vzniklou směs nanášíme na obličej a vše necháme 30 minut působit. Pak opláchneme teplým černým čajem a ošetříme krémem.
Polštářek na hřejivé obklady
Pecky od švestek usušíme a naplníme do bavlněného nebo lněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a používáme při bolestech zad nebo při břišních kolikách u miminek.
60 receptů s podzimními plodinami a babské rady k tomu najdete ve speciálním vydání magazínu Aha! pro ženy. V prodeji je jen za 8,90 Kč, a to od úterý.