Než začnete zavařovat: Pár užitečných rad!
V dnešní době už nejde jako za časů našich babiček hlavně o to, jak zásobit na zimu, ale zavařování je především o radosti z vlastního procesu. Přípravu džemů, čatní, kompotů a nakládané zeleniny se však nevyplatí podceňovat. Je to totiž tak trochu i věda. Máme pro vás pár užitečných rad, abyste si svou úrodu mohli co nejlépe vychutnat.
Jaké ovoce a zeleninu použít?
* Na kvalitě v tomto případě velmi záleží. K zavařování se hodí pouze čerstvé zralé plody. Zapomeňte na plody nezralé, mírně nahnilé nebo naopak přezrálé.
* Ovoce a zeleninu před krájením krátce omyjte, aby se z nich nevyluhovaly aromatické látky. Jablka a hrušky po oloupání vložte na chvilku do vody s trochou octa nebo citronové šťávy, pak totiž nezhnědnou.
* Maliny, ostružiny nebo borůvky jen opatrně přeberte a nečistoty z nich odstraňte pomocí utěrky. Bobulovité ovoce je choulostivé, proto ho zpracujte nejlépe v den sklizně.
Jaké sklenice?
* Na zavařování si nachystejte nepoškozené sklenice, ideální jsou patentní s gumovým těsněním nebo sklenice typu twist-off, které mají šroubový uzávěr. Pokud ovoce sterilizujete, použijte sklenice s víčkem a gumovým těsněním.
*Sklenice musí být dokonale čisté. Důkladně je vymyjte horkou vodou (i ty zcela nové) a poté je několikrát vypláchněte čistou vodou. Víčka vyvařte v octové vodě, opláchněte horkou vodou a nechte dobře oschnout.
Jaký cukr?
Nejlépe se k zavařování hodí želírovací cukr. Při klasickém postupu se ovoce a želírovací cukr vaří v poměru 1:1. Na jeden kg ovoce tedy připadne jeden kg cukru.
V páře či ve vodě?
Naplněné a zavíčkované sklenice vyskládejte na dno zavařovacího hrnce. Pokud chcete zavařovat v páře, nalijte vodu jen pod sklenice. Při zavařování ve vodě zalijte sklenice do čtvrtiny až poloviny. Hrnec přiklopte poklicí a vodu rychle uveďte do varu. Kontrolujte teplotu a čas dle druhu zavařovaných surovin. Až bude hotovo, dejte sklenice na podložku (nikoli studenou, aby sklenice nepraskly). Ještě horké sklenice se šroubovacím uzávěrem dotáhněte. Po zchlazení je obraťte dnem vzhůru. Uložte je v suchu, chladnu a temnu. A nezapomeňte je opatřit štítkem s názvem a datem výroby!
Jen dnem vzhůru…
Marmelády, povidla či ovocné džemy, které budete provařovat přímo v hrnci, můžete plnit rovnou do vymytých sklenic a po zavíčkování je pouze obrátit dnem vzhůru. Při chladnutí tak získáte stejný efekt jako při sterilaci.
Jednoduchý test:
Jak poznat, zda je džem moc nebo málo hustý? Zkuste jednoduchý test. Na studený talířek kápněte 1 až 2 lžičky horkého džemu. Vzorek by měl hned ztuhnout. Když není patřičně hustý, je třeba proces želírování podpořit. Hmotu buď ještě chvíli povařte, nebo přidejte lžičku kyseliny citronové, nebo rovnou trochu želírovacího cukru.
Je třeba odebírat pěnu?
Je to tak, pěnu je třeba odebírat, a to ještě před přidáním cukru do zavařeniny. Nejjednodušeji ji seberete děrovanou lžící, kterou oplachujete ve vlažné vodě.
Chystáte se zavařovat okurky?
*Nejvhodnější jsou menší a tvrdší plody. Z větších okurek se dají připravit a zavařit řezy, případně o „rychlokvašky“.
*Nejdříve okurky namočte alespoň na hodinu do studené vody, pak je vydrhněte jemným kartáčkem a několikrát opláchněte ve studené tekoucí vodě.
* Přidejte k nim mrkev a cibule, křen, feferonka. Na dochucení se hodí i kopr, černý pepř, nové koření, hřebíček a bobkový list. Chcete netradiční chuť? Tu jim dodají listy vinné révy.
*Nálevy na okurky připravte několik dní před zavařováním, získají tak silnější chuť koření.