SPECIÁL PRO HOSPODYŇKY: Několik skvělých tipů a rad na úklid kuchyně!
Přinášíme vám malou ochutnávku z tištěné verze našeho časopisu. Tam najdete mnoho zajímavých rad a tipů na čištění kuchyně.
Sporák a trouba
Ocet – Pokud na sporáku máte mastné skvrny, které nejdou odstranit, nalijte na ně ocet. Nechte působit několik hodin. Kyselina octová změkčí zuhelnatělé části a ty pak už setřete pouhou houbičkou.
Dřez
Prášek do pečiva – Pokud dřez vyčistíte vlhou houbičkou posypanou práškem do pečiva, máte vyhráno, nerezový dřez se bude opět lesknout. Prášek můžete použít i k vyčištění odpadu: nasypte jej do odpadu a zalijte octem. Mastnota se rozpustí.
Nádobí
Coca cola – Můžete ji použít k vyčištění zašlých příborů z nerezu či stříbra. Cola obsahuje kyselinu fosforečnou, která usazeniny odstraňuje. Příbory namočte do nápoje přes noc, ráno by vše mělo být čisté. Pak opláchněte vodou.
Lednice a mrazák
Alobal – Jako preventivní opatření proti tvorbě námrazy v lednici či mrazáku použijte alobal, kterým vystelete šuplíky. Navíc lépe udrží chlad.
Pachy v kuchyni
Ocet se skořicí – Snadno a rychle se nepříjemných výparů a pachů zbavíte, když na plotně ponecháte chvíli povařit vodu s octem, do které přidáte lžičku skořice.
Škůdci v kuchyni
Na potravinové moly bobkový list – Jako prevenci proti výskytu molů můžete do spíže pověsit bobkový list. Jeho vůně moly odpuzuje.
Na octomilky hřebíček - Na místo výskytu dejte několik hřebíčků. Jeho vůně tyto otravné mušky odpuzuje.
Na mravence a faraony zubní pastu - Rámy oken, dveří nebo cestičky mravenců potřete zubní pastou, měla by je odradit.