Děsivý osud nemocné Jany: Umřela jí maminka a skončila v ústavu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Děsivý osud nemocné Jany: Umřela jí maminka a skončila v ústavu!

Jana chce být samostatná, žít jako každý jiný člověk a mít své sny.
Jana chce být samostatná, žít jako každý jiný člověk a mít své sny. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Ve druhém ročníku střední školy se Janě (32) otočil život naruby. Onemocněla, zemřela jí maminka a skončila v domově pro zdravotně postižené. Nyní se vrací do života, chodí do školy a touží po maturitě.

Jana prožila se dvěma sourozenci pěkné dětství. Tatínek měl náročné zaměstnání a tak vzpomíná, jak rádi jezdili hlavně s maminkou – učitelkou, na výlety do přírody. „Na základce to už bylo jiné. Děcka mě šikanovala a po škole bila. Říkala jsem to doma, ale rodiče mi nevěřili,“ vzpomínala.

Jana bez problémů procházela druhým ročníkem Střední zemědělské školy, když u ní propuklo psychické onemocnění. Musela se léčit. To vzápětí ještě umocnila smrt milované maminky. Se ztrátou se dcera jen těžce smiřovala.

Otec situaci se třemi dětmi finančně nezvládl, došlo k exekuci a vystěhování na ubytovnu. Pro Janu znamenala ztráta rodinného zázemí trauma a nemoc znovu zaútočila. Skončila v psychiatrické léčebně. Za tatínkem, který již nežije, se nevrátila. Ocitla se v domově s mentálně postiženými, což pro ni nebylo snadné. Byla naprosto nesamostatná.

Novým životním startem byl rok 2011. „Pro mě to byl zlom. Přišla tam nová pracovnice Renata Měsíčková a ta mi dodala sebevědomí a energii do života. Nastartovala mě tak, že jsem začala jezdit do Střední školy Mesit a druhým rokem dělám obor pečovatelství,“ řekla celá šťastná. Janě to pálí. Na vysvědčení měla jen dvě dvojky a dostala pochvalu třídního učitele a dar od ředitele – vybrala si kuchařku.

Jaké má sny?

Po učebním oboru chce zvládnout maturitu. Být ve všem samostatná a žít si po svém v chráněném bydlení uherskohradišťské charity. „Vyjít by to mohlo již na podzim,“ těší se Jana, která chce začít nový život.


Autor: 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.