Čápům zmenšili bydlení o dva metry: Hnízdo mělo tři tuny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Čápům zmenšili bydlení o dva metry: Hnízdo mělo tři tuny!

Hnízdo je nyní nižší o dva metry a lehčí o dvě tuny.
Hnízdo je nyní nižší o dva metry a lehčí o dvě tuny. (Foto Aha! – Jiří Čada,)

Stačil trochu silnější poryv větru a obří čapí hnízdo se mohlo zřítit z komína bývalého lihovaru ve Skále na Havlíčkobrodsku. Ornitologové ho včera pro jistotu zmenšili. Odebrali asi dvě tuny materiálu, který si čápi za 50 let budování hnízda nanosili.

„Dovedete si představit, že by to spadlo na projíždějící auto?“ děsil se starosta obce Miloslav Miksa. „Je to asi největší čapí hnízdo, které jsem kdy viděl,“ přiznal Aha! jihlavský zoolog Aleš Toman, který spolu s ornitologem Adamem Sedlákem přispěchal místním na pomoc. Ještě na zemi hmotnost hnízda odhadl na více než dvě tuny. Nakonec bylo ještě větší.

Do výšky třiceti metrů nad komín bývalého lihovaru dopravila ornitology vysokozdvižná plošina hasičů. Nahoře je čekaly dvě hodiny tvrdé práce s krumpáčem, sekerou a vidlemi. „Hnízdo jsme snížili o dva metry a dolů jsme shodili zhruba dvě tuny materiálu,“ bilancoval Toman. Dodal, že to bylo na poslední chvíli. „Čápi už přiletěli minulý pátek do nedalekého Pelhřimova,“ zdůraznil zoolog.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.