Dobrák Čestmír Řanda st.: Kvůli Högerovi zfackoval soudruha na záchodku | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Dobrák Čestmír Řanda st.: Kvůli Högerovi zfackoval soudruha na záchodku

Odpočinek na milované chatě na Slapech.
Odpočinek na milované chatě na Slapech. (Foto: reprofoto ČT, ara)

Velký herec malých rolí, činorodý a vitální člověk, živel, osobnost a velký dobrák. Takhle si Čestmíra Řandu (†63) pamatují ti, kteří se s ním měli možnost potkat. Rodák z Rokycan se vypracoval mezi nejvýraznější představitele televizních, filmových i divadelních postav.  Rád si užíval života, miloval jídlo a cigarety, což ho nakonec předčasně přivedlo do hrobu.

Ačkoli se angažoval v komunistické straně, byl to typický idealista a soudruzi ho nepočítali mezi dobré straníky. Okupaci v roce 1968 nesl se svou čestnou povahou velmi těžce, protože ideálům socialismu věřil. Se svými spolustraníky byl často na štíru. Vše vyvrcholilo pokusem divadelních kádrováků zlikvidovat Karla Högera (†67). Podle tehdejších kulturních činitelů byl Höger příliš na očích, tak měl být stažen z televize a natáčení filmů, aby byl "zachován" pro Národní Divadlo. To však Čestmíra Řandu pěkně namíchlo.


Řanda se nikdy nerozpakoval pomoci druhým a na svůj kredit nijak nehleděl. To potvrdil i režisér Jaromír Pleskot, za něhož kamarád Čestmír nejednou orodoval, když měl problém s bolševickými aparátčíky. Rozhodl se proto kvůli Högerovi napsat přímo Gustávu Husákovi. Nicméně odpovědi se nikdy nedočkal, i když... Při blíže neurčené příležitosti oslovil Řandu na záchodcích jakýsi soudruh, který evidentně dopis četl. Podle hercova syna se měl vyjádřit v tom duchu, že svou snahou pomoci kolegovi ostatní komunisty pěkně nas*al. Čestmír Řanda neváhal a soudruhovi vlepil facku.





Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.