PROSTŘENO: Babiččiny líbánky podle Matěje Svobody
„Je to dítě, puberťák,“ myslí si o posledním a nejmladším hostiteli z Ústí nad Orlicí Monika. Ale také mistr republiky v motokárách, takže Matěj je soutěživý, houževnatý a jen tak ho něco nerozhodí. Matějův recept spojený s libou vzpomínkou na dětství všechny potěšil. Lívanečky dokonce povýšily na nejlepší chod týdne.
Babiččiny líbánky podle Matěje Svobody
Potřebujete:
Těsto:
250 g polohrubé mouky • 1 kefír • 2 vejce • 1,5 lžičky jedlé sody • špetka soli • špetka cukru • ořech másla na smažení
Na oblohu:
1 zakysaná smetana • 1 vanilkový cukr • 1 lžíce medu • ovoce na ozdobu dle chuti a možností (borůvky, maliny, rybíz, jahody)
Postup:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto a ihned smažíme v lívanečníku, který vytíráme máslem. Zakysanou smetanu smícháme s vanilkovým cukrem. Lívanečky podáváme ozdobené ovocem, lžící ochucené zakysané smetany a pokapané medem.