Psí hvězda Cest domů: Johnny alias Felix má herectví v krvi, štáb si ho zamiloval! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Psí hvězda Cest domů: Johnny alias Felix má herectví v krvi, štáb si ho zamiloval!

Před kamerou herec k seriálovému Felixovi poklekl.
Před kamerou herec k seriálovému Felixovi poklekl. (FTV Prima)

Sympatický chlupáč Felix, psí herecká hvězda seriálu Cesty domů, dnes už patří mezi filmové a televizní celebrity. Jmenuje se vlastně Johnny a je to český fousek. Už je mu sedm, v seriálu hraje tři roky, ale prvně natáčel coby štěňátko. Znáte ho i z úvodní znělky. A z dojemné scény, kdy se loučil se svým pánem Rudolfem (Alois Švehlík), jemuž scénář uložil nástup trestu do vězení.

Jaký je vlastně psí člen rodiny Bernátových? Profík, rutinér, vycvičený líp než komisař Rex nebo Lassie. Nevadí mu opakovat záběry, nekonečně dlouho poslušně sedět, dělat, co si režisér usmyslí. „Má průkaz o původu, lovecké zkoušky a běhá agility (zdolání trati s překážkami – pozn. red.). Je hodně šikovný,“ říká o Felixovi (Johnnym) Helena Cynková Holá z agentury Animal Service, který vychovává zvířata právě před kameru a dokonce i pro divadlo.

Psí konkurz
Stejně jako u lidí, konkurence je všude. Ale Johnny měl štěstí, že se paní Helena zná s jeho majitelkou Janou a Johnny už dříve před kamerou stál. „Je to pes kamarádky, věděli jsme tedy jaký je a co umí. Konkurz jsme nedělali,“ vysvětluje Helena. I když se castingy na zvířecí role nepořádají a Animal Service má volnou ruku, režisér chce občas víc psů na výběr. „Z deseti psů, na které režisér ukáže, že se mu líbí, se k natáčení hodí třeba jen jeden. Ne každý pes je ochotný poslouchat cizího člověka. Když má na place svého páníčka, prostě nechápe, že by měl najednou poslouchat režiséra a v klidu jít vedle svého páníčka filmového.“

Za odměnu sušené maso
Co musí umět pejsek, aby se stal hvězdou? „Musí mít štěstí, aby ho autoři napsali do scénáře, aby se režisérovi líbil a pak už je to práce našeho týmu Animal service,“ říká Helena. Pes musí být velmi dobře vycvičen, nestačí jen to, že má základní poslušnost. Většinou jsou vybíráni pejsci s určitými zkouškami z výcviku. A co dostane Johnny za odměnu? „Má moc rád sušené maso,“ usmívá se. Mezi natáčením si pejsek také odpočine. A kde jinde než v cateringu, když je tam hodně jídla.

Těžké scény
Některé scény jsou složitější více, některé méně. Johnny je ale velmi šikovný pejsek, takže pro něj nebyla žádná scéna překážkou. „Některé natáčení je těžší, některé jde samo.“ Je to i o lidech kolem, někteří herci jsou na zvířata zvyklí, jiní si zachovávají odstup. Například Alois Švehlík si svého psího kamaráda zamiloval. „Johnny nevrčí, neštěká, když nemá, nekouše. Je milý a trpělivý, i když má scény opakovat.“

Oblíbenci
V Cestách domů byl jeho páníčkem Alois Švehlík alias docent Bernát, proto si ho Johnny také oblíbil nejvíce. Trávili spolu hodně času. A taky samozřejmě s Jitkou Smutnou, jejíž postava zemřela na rakovinu. A pozor, i psí hvězda se musí pochválit za natáčení, Johnny byl odměněn hrou a pamlsky. Alois Švehlík mu neúnavně házel klacky, hrál si s ním.

Hladové scény
Felix alias Johny má za sebou po šesti letech i pár náročných scén. V jedné Jan Dolanský alias Roman Hamzík mu nutil granule, které musel Johny odmítat. Protože se scéna natáčela několikrát, musela Helena pejskovi po určité době dovolit misku granulí sežrat, aby dostal za svou práci nějakou odměnu.

Je naučený, že si nesmí od cizích lidí nic vzít, aby mu když čeká před obchodem, někdo nedal otrávené žrádlo. Když se natáčí, paní Helena stojí za kamerou a pes je zvyklý, že má udělat, co se mu předem řeklo nebo se už nacvičilo.

Kočce tváří v tvář? Ani omylem!
Ve scénáři byla také jedna složitá scéna, v níž Johnny zažene na střechu kočku. Ale kdyby se doopravdy pejsek s kočičkou potkali, bylo by to asi to poslední, co by kočka ve svém životě viděla. Obraz se proto točil nadvakrát a ve finále byla scéna udělaná střihem. Ráno se natočil moment, kdy kočka uteče na střechu, a odpoledne pak obraz, v němž Johny běhá po zahradě a »jako« honí kočku.

Felixe málem utratili
Už v 77. díle na podzim 2011 málem skončila Felixova pouť seriálem. Ve scénáři ho postřelil opilý lovec a hrozilo, že bude do smrti kulhat. Rudolf Bernát (Alois Švehlík) ho chtěl utratit, co s kulhavým loveckým psem, ale rodina se postavila proti.

Další zvířecí herci
Kromě psa Felixe se na place občas objevují i zvířata, o které pečuje Kači Průchová, tedy Kamila Špráchalová. Jsou to ježek, krkavec a králík. Všechna jsou ochočená, aby byla zvyklá na kontakt s člověkem. Krkavec je samička, jsou jí čtyři roky a jmenuje se Amálka. Je deponovaná ze záchranné stanice živočichů Merlin, protože jde o chráněné zvíře. Ale i ona má své doma u Heleny Cynkové Holé. „Klidně sáhnu na hada, na myš. Měla jsem na ruce i orla. Ježka jsem hladila v rukavicích. Akorát z krkavce Amálky mám trochu respekt,“ přiznala herečka Kamila Špráchalová.



Autor:  ane

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.