Rakovinu prsu Kateřině našli ve 22 letech: Teď jsem šťastná máma! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Rakovinu prsu Kateřině našli ve 22 letech: Teď jsem šťastná máma!

Kateřina s dcerou Lucinkou, která byla počata umělým oplodněním.
Kateřina s dcerou Lucinkou, která byla počata umělým oplodněním. (Foto archiv Kateřiny Benkové)

Když bylo Katce 22 let, nahmatala si v prsu bulku. Svěřila se mamince a pak už to šlo ráz na ráz. Všechna vyšetření ukazovala na zhoubný nádor. Mladou ženu čekala operace.

„Jsem ráda, že mi tehdy lékaři neřekli naplno, že jde o rakovinu. Proto jsem byla docela v pohodě, naopak hroutila se moje máma,“ vypráví sympatická Kateřina (36). Velmi si pochvaluje přístup své ošetřující onkoložky Petry Tesařové. „Operovala mě přes bradavku, takže mi prso zůstalo, i když je menší,“ říká s tím, že i léčbu zvládala dobře.

Snila o dítěti

Docentka Tesařová myslela i na to, že Katka bude chtít mít děti. „Musíme myslet i na kvalitu života žen, které prodělaly rakovinu, zvlášť když jsou takhle mladé,“ vysvětluje Tesařová s tím, že Katce pozastavila činnost vaječníků. Vznik a agresivní růst nádoru totiž souvisí s produkcí ženských hormonů, a proto se činnost vaječníků a s tím menstruace u mladých žen po dobu léčení pozastaví. Po úspěšné léčbě se obnoví a žena může otěhotnět. Kateřina po dítěti toužila. Když pak poznala svého partnera, podařilo se umělé oplodnění. „Lucce je dnes pět. A s Jakubem (18 měsíců) jsem otěhotněla přirozenou cestou,“ chlubí se Katka.

Katčin přítel od začátku věděl, jak vážně je nemocná. „Ale moc jsem to neřešil, protože nikdy jsem se ve svém okolí s onkologickým onemocněním nesetkal,“ říká. Přesto nezaváhal a ochotně podstoupil s Kateřinou umělé oplodnění. Dnes všichni tvoří šťastnou čtyřčlennou rodinu. A i na svatbu prý dojde a pozvaná bude i Katčina lékařka.

Agresivní karcinom

Rakovina prsu může postihnout podobně jako Kateřinu i velmi mladé ženy. „Je sice pravda, že jen 7 % všech zhoubných nádorů prsu vznikne u žen mladších 40 let, ale o to je onemocnění závažnější. Je agresivnější než u starších pacientek a s horší reakcí na léčbu,“ uvádí prof. MUDr. Jindřich Fínek z Komplexního onkologického centra v Plzni. „Výjimkou nejsou ani případy, kdy se rakovina prsu objeví v těhotenství. Dřív se doporučovalo ukončení gravidity, dnes těhotné léčíme,“ dodává Fínek.




Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.